Palmærpristagaren Rolf Olson fyller 70 årFotograf nöjd med livet

Rolf Olson är en lycklig man. Han har förverkligat sina barndomsdrömmar, han är frisk och han är, trots att han på lördag fyller 70, fullt verksam med ett nytt spännande projekt.

Linköping2003-08-08 04:58

För att ta det sista först. Tillsammans med några kolleger håller Rolf Olson på med en bok om pressfotografen som samhällsgranskare.

--Våra bilder handlar inte bara om olyckor och andra dramatiska händelser, det är inte bara krockade bilar och medaljerade tanter och farbröder som vi dokumenterat, säger han.

Rolf Olson har blivit pressfotografins ledande historieskrivare. För denna kulturgärning belönades han 1996 med Östgöta Correspondentens Palmærpris.

Men det började med springschasjobbet i Sahlströms Bokhandel i Linköping. Där fick han syn på de stora fotoböckerna och där föddes barndomsdrömmen om att själv bli fotograf och uppleva de stora händelserna och se världen.

Jobb som pressfotograf

Det första steget för att förverkliga drömmen blev jobbet som fotoelev på Saab. Sedan blev det jobb hos de legendariska linköpingsfotograferna Gunnar Jagerwall och Arne Gustafsson och därmed också chansen att ta bilder för Östgöta Correspondenten. Fast jobb som pressfotograf fick ynglingen sedan på Östergötlands Dagblad i Norrköping, men det jobbet försvann när ÖD slogs ihop med Norrköpings Tidningar ett par år senare.

Då återgick Rolf Olson till Linköping och frilansade i några år för bland annat Åhlén & Åkerlunds veckotidningar och för Expressen. Sedan blev det Södermanlands Nyheter och därifrån tog han det stora språnget till Aftonbladet.

Följde Tage Erlander

Där tillbringade han några dramatiska år med att bland annat dokumentera 60-talets demonstrationer.

-- Bilden där Jan Myrdal slogs ner av poliser tog jag, liksom bilden av kårhusockupationens ledare Anders Carlberg i talarstolen. Men ett annat spännande uppdrag var att följa Tage Erlander under hans sista tid som statsminister.

1970 var det dags för nästa stora språng. Rolf Olson rekryterades till nystartade TV2 och fick tillsammans med några andra pressfotografer en intensivkurs i tv-fotografering.

Sedan blev han fotograf för Rapport innan det efter några år blev dags att gå vidare till dokumentärfilmsavdelningen.

-- Mest spännande jobb var när vi under en månad följde moståndsrörelsen mot juntan i Grekland. Vi hade fått komma in för att rapportera om utvecklingen under militärstyret, men på eftermiddagarna hoppade vi av det officiella programmet och tog i stället kontakt med de oppositionella.

Corren-utställning

1980 slutade Rolf som fotograf och blev istället producent. Det var på den vägen han kom in på att dokumentera medier och bilder, bland annat Sveriges första heltidsanställda pressfotograf Karl Ransell.

Sedan har det blivit böcker också. Med utgångspunkt i sitt eget liv skildrade Rolf Olson utvecklingen av pressfotot i landsorten. Sedan har det blivit böcker och utställningar om fotografer som Gustaf Rydén ("Rajden") och pressfotoklanen Malmström.

Förra året var han inblandad i länsmuseets utställning om Correns bilder under 50 år och nu är alltså nytt jobb på gång.

Själva födelsedagen firas med barn och barnbarn på sommarstället i Hammarglo utanför Mönsterås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om