q Per-Åke Millinger har gått bort. Han var landstigets tandvårdschef mellan åren 1964 och 1979 och vår första chef när vi kom till Linköping 1965. Per-Åke var också en mycket god vän och en oerhört engagerad kollega. Med honom kunde man diskutera allt. Han tyckte arbetet var roligt och klagade aldrig över de svårigheter som fanns.
Vårdsituationen inom tandvården var mycket annorlunda under de första åren av hans ledarskap jämfört med i dag. Folktandvården hade en begränsad utbyggnad och kariessituationen var alarmerande, inte minst bland barnen. Kön för tandvård i folktandvården var mycket lång. Barntandvård, akuttandvård, s k mödratandvård och behandling av helt tandlösa var prioriterade områden. Ingen kan ensam klara ut en sådan situation, men Per-Åke hade förmågan att runt sig samla och stimulera kompetenta medarbetare av alla kategorier och han hade förmågan att lyssna och påverka. Utvecklingen blev därigenom mycket snabb och omfattande.
Många nya kliniker startades både i städerna och på landsbygden. Mobila enheter skapades för glesbygden. Tandsköterskeutbildning och tandhygienistutbildning startades. Specialisttandvården byggdes ut från två rudimentära specialiteter till åtta med mycket hög kompetens.
Per-Åkes främsta skötebarn var dock barntandvården och den förebyggande tandvården samt tandvård för äldre och handikappade, särskilt de institutionsbundna. Under Per-Åkes ledning kom folktandvården därigenom att utvecklas till en stark och uppskattad organisation och tandvården att ändra karaktär till en konserverande och förebyggande verksamhet med hög kvalitet.
Efter sin pensionering ägnade Per-Åke sin kraft åt skogsbruket på sin gård. Vi minns med glädje stunderna på Fubbetorp och exkursionerna i svampskogen under hans och Birgits kompetenta ledning.
Med Birgits och familjens omtanke kämpade han med sina långa sjukdomsperioder på ett beundransvärt sätt. Vi kommer att minnas honom med vördnad och tacksamhet och deltar i hans hustru Birgits och barnens och deras familjers sorg.