Få kan sin släkt så som Per-Olov Bergman i Sturefors. Han har ägnat oräkneliga timmar åt att kartlägga släkten och åt att upprätta register av olika slag.
På köksbordet hemma hos Per-Olov Bergman ligger travar med böcker och häften. Det är allt från vigsellängder till medlemsbladet Släktföreningsnytt och det mesta har han skrivit eller sammanställt själv. Ovanpå alltihop brer han ut Corren och Svenska Dag-bladet, för i de tidningarna läser han varje morgon dödsannonserna mycket noggrant.
-- Jag matar in namn, födelse- och dödsdatum, samt vilken dag annonsen var införd i tidningen i ett register som jag har på min hemsida om släktforskning.
Per-Olov kommer från en gammal bondesläkt som har sitt ursprung i Dalsland. Hans far, Emanuel Bergman, var mycket intresserad av släktens historia och började forska sig tillbaka genom generationerna. Han kom till 1500-talet.
1948 startade Emanuel Bergman en släktförening som i dag drivs av Per-Olov.
-- Jag var inte speciellt intresserad av släktforskning när jag var yngre. Men när föreningen hotades av nedläggning på grund av att medlemmarna började dö ut, tog min bror Halvar och jag tag i den. Han blev ordförande och jag sekreterare.
Det var 1971 och sedan dess har Per-Olov varit fast. Eftersom hans far redan hade grävt sig bakåt i tiden, bestämde han sig för att gå åt andra hållet. Han tog av-stamp i 1700-talets slut och började följa de olika grenarna i trädet för att se var de skulle ta vägen. På så sätt har han kommit fram till att han har hur många släktingar som helst och att de finns överallt.
-- I och med att jag började forska fick jag kontakt med folk och på så sätt fick vi nya medlemmar. Nu är det dock snart dags för ett nytt generationsskifte, och jag hoppas att min son Mats Bergman, som är ordförande, ska bli mer intresserad och ta över.
1980 tog Per-Olov initiativ till DIS, föreningen för datorhjälp i släktforskning. 1995 startade han en hemsida om släktforskning. Hans kanske mest betydelsefulla gärning är alla de register han sammanställt. Här- ibland finns ett register över alla vigslar som ägt rum i Dalsland från 1700-talet till 1930.
Känslan för släktforskningen är dock inte densamma som tidigare. Per-Olov är besviken över att upphovsrätten inte längre respekteras.
-- Nu ägnar jag mig allt mer åt Eskilstuna läroverk där jag gick i skolan. Jag har dokumenterat mina studentkamraters skolgång i text och bild och även låtit dem själva berätta vad de gjort efter examen. Det har varit väldigt uppskattat.
Per-Olov har även gjort en sammanställning över lärarkåren på samma skola.
-- Förutom att jag själv har skrivit har jag kontaktat lärarna för att få uppgifter och bilder. I de fall där de har dött har jag tagit kontakt med deras efterlevande. Det har varit ett riktigt detektiv-arbete.
per-olov bergman