Vävstolen lockar, men just nu är riksdagsbänken mer frestande!
Linnéa Darell vill sitta kvar minst en mandatperiod till. Den stundande 60-årsdagen känns absolut inte som något hinder. Åldersgränser är trista historier som hon helst ignorerar.
-- Glöden och orken avgör vad man kan uträtta.
Linnéa firar med öppet hus och släktkalas hemma i Sjögestad på lördag. Sedan återvänder hon till valkamp och valkampanj och hjärteangelägenheter som integration, ohälsofrågor och handikappfrågor.
Det låter kanske inte så upphetsande men är nog så viktigt. Som ledamot i socialförsäkringsutskottet har Linköpingskvinnan fått bekänna färg (oftast blå som blåklint) och tagit parti (fp) för flyktingbarn och andra utsatta människor i väl-ståndslandet.
-- Det handlar mycket om opinionsbildning, säger hon. I kommunen kunde man få saker och ting uträttade mycket snabbare. En oppositionspolitiker i riksdagen sår frön men måste vänta länge på skörden.
Har du träffat gömda flyktingar?
-- Javisst, och blivit starkt berörd av deras belägenhet och berättelser.
Inför omröstningen om generell amnesti för de apatiska barnen i april uppmanade Darell sina socialdemokratiska kollegor från Östergötland att gå emot partilinjen. "Det är omänskligt att kasta ut sjuka barn ur Sverige, samtidigt som man låter narkotikabrottslingar stanna av humanitära skäl", sa hon.
Har du fronderat mot partilinjen i något ärende?
-- Ja, alkoholskatten. Jag tycker inte att vi ska sänka den i nuläget utan avvakta vad som händer.
Linnéa Darell är rätt flitig motionär, i mer än ett avseende, ställer ofta frågor till statsråden och förser tidningarna med debattartiklar. Det är så hon försöker påverka samhällsutvecklingen.
Hur ofta är du i Stockholm?
-- I genomsnitt blir det ungefär tredagar i veckan. Men min man Jan håller nog inte med om den uträkningen.
Han är egen företagare (säljer yrkeskläder och spelar dansmusik) och sköter mycket av markservicen i familjen. Politiska uppdrag? Ja, i blygsam omfattning som ersättare i kommunens byggnämnd.
Hustrun har fått klättra mycket högre på den stegen. Linnéa var tillfrågad om att kandiderapå riksdagslistan inför 1998 års val men tackade då nej för att leda folkpartiet i Linköping.
Fyraår senare tog hon chansen och nådde lätt sitt mål efter fp:s framryckning.
-- Jag är stimulerad och sugen på att fortsätta.
Politisk drivkraft?
-- Ordna fler jobb, välfärd för alla. Det glömda Sverige är inget att vara stolt över.
Som tidigarekretsordför-ande i Röda Korset bidrog hon direkt till hjälp åt utsatta personer. Riksdagskvinnan går gärna med bössan, det är också ett sätt att samla synpunkter och få direktkontakt med människor.
-- Jag försöker röra mig i många olika kretsar och grupperingar. Alla möten är lärorika.
Bland motioner som hon skrivit under i år finns förslaget att göra Östergötland till försökslän för hushållsnära tjänster. Det skulle kunna ge uppåt 500 arbetstillfällen i länet, gissar hon.
Har du själv städhjälp?
-- Ja, av min man. Det klarar han fint.
Motionsaktiviteterna på hemmaplan går hyfsat för Linnéa Darell. En liten vit hund som heter Westie ser till att hon rör på sig.
-- Jag har också skärpt mig med kosten och håller igen på godiset.
Det blev en tuff match under ett tre dagar långt studiebesök på Cloetta. När Linnéa klarade de frestelserna så ska det nog ordna sig med 60-årskalaset också.
Dolda talanger hos jubilaren? Hon är passionerad korsordslösare och rätt bra på handarbete.
-- Jag vill gärna återuppta stickningen och skaffa mig en vävstol. Men det kan dröja innan planerna förverkligas.
Först ska alliansbröder och systrar väva ihop en regeringsduglig politik, och de åtta borgerliga riksdagsledamöterna från Östergötland samsas om ett gemensamt mönster. Om Darell får bestämma kommer man att kunna skönja både blå-klint och linnea.