Efter 60 år har Jan Ahrén, distriktsläkare i Ödeshög, insett att han bör vårda sig själv bättre.
-- Jag börjar lära mig att säga nej. Och jag jobbar deltid (80 procent) med lediga måndagar.
Men när vi ringer vårdcentralen på måndagsförmiddagen är det han som svarar. Under sommaren går det inte att hålla så hårt på tider och principer.
-- Vi är fem doktorer som ställer upp för varandra. Alla har deltidstjänst, annars orkar man inte. Det här är väldigt slitsamt.
Hårdare klimat -- krassligare klienter. Jan är förtjust i jobbet, det bästa han kan tänka sig, men orolig över hälsotillståndet.
-- Folk blir sämre och sämre, säger han.
Så Jan Ahrén saknar inte arbetsuppgifter. Han är vagabonden som slagit sig ner på Susenborgsvägen i Vadstena och nu är distriktsläkare i Ödeshög sedan fyra år tillbaka.
-- Jag har tjänstgjort på flera ställen i olika roller. Men det här känns tillfredsställande.
I morgon, den 13 juli, firas Jan med öppet hus i hemmet. Att trädgården hålls i ordning är mest hustru Harriets förtjänst, men jubilaren kan till egen förvåning ana en antydan till grön nyans på sina fingrar.
-- Jag uppskattar mer och mer det som finns i min närhet.
Då inkluderas barnen Jenny, läkare i Stockholm, och Johan, bibliotekarie i huvudstaden, och de tre barnbarnen. Nyligen var hela storfamiljen på Fårösemester.
-- Vi hade en fin vecka, trots att barnbarnen var sjuka hela tiden.
Då kändes det tryggt att hålla sig med en äkta familjeläkare. Jan gillar just det begreppet, som annars inte används så mycket i sjukvården, åtminstone inte den östgötska. Synd, tycker han.
Att den mångsidige grabben, uppvuxen i Norrköping och Stockholm, skulle läsa medicin var inte självklart. Trots att han alltid önskat bli doktor.
-- Betygen var inte bra nog. Därför utbildade jag mig till officer i Flygvapnet (stridsledning och lärartjänst).
Men så kom högskoleprovet, och Jan skrev det allra första som 32-åring 1977. Då öppnades en ny dörr för honom.
-- Jag gjorde AT-tjänst i Motala och har sedan blivit östgöte för gott.
Jan har många intressen, som sport i alla former, musik och resor. Han har bland annat sett Rolling Stones fyra senaste konserter i Sverige.
-- En favoritplats är Skye i Skottland, där min fru och jag vandrar i berg och på hedar.
Framåt hösten ska paret nå en ännu högre nivå. Barnen har gett de båda 60-åringarna en ballongfärd över Stockholm i present.
Annars är bilen det vanligaste fortskaffningsmedlet, eftersom jubilaren dagligen pendlar mellan Ödeshög och Vadstena. På rv 50, "dödens väg".
Ahrén har engagerat sig hårt för att få bort den tunga trafiken, skrivit insändare i Corren och brev till Ulrika Messing. Efter kontakten med infrastrukturministern för ett halvår sedan har fyra långtradare vält, och det är ren tur att ingen dödsolycka inträffat under den perioden.
-- Riksväg 50 är en katastrof!
Som läkare ingår Jan i den sjukvårdsgrupp som kallas till svåra olyckor i området. Farorna är stora, incidenterna många.
-- Jag vill inte vara först på plats när en minibuss med barn krockar med ett tyngre fordon. Risken är stor att det kommer att hända.
För egen del känner han mindre oro. Jan Ahrén börjar ju lära sig sänka farten och säga nej. Men det tog närmare 60 år att hitta bromsen.
6 MINUTER MED EN 60-ÅRING