Rune är bussbolagets egen hjultomte

Kaffe, godis, snus, bussar, chaufförer och själar. Rune Sundström, förare och hjultomte på Connex, sköter det mesta. Efter 37 år i yrket och minst 150 000 mil (!) på östgötska gator och vägar är han fortfarande full av entusiasm. För att inte tala om erfarenhet.

LINKÖPING2004-02-16 06:09

-- Jag gillar jobbet, säger han. Numera kör jag buss två timmar om dagen, 25 procent av tjänsten. Resten av tiden används till personalvård.

Connex, nuvarande entreprenör, har insett vad en person som Rune betyder för trivseln på den mobila arbetsplatsen. Det fanns en period under tidigare ledning då allt skulle rationaliseras och trotjänarens betydelse ifrågasattes.

Hot om strejk

-- Om man flyttat på honom hade vi gått i strejk, fastslår Siv Jonsson, en annan viljestark person som sadlade om och blev bussförare för 14 år sedan.

Det var Siv som föreslog att Corren skulle uppvakta Rune Sundström och hans vapendragare Claes Lindqvist med tårta. De båda pojkarna har följt varandra i vått och torrt, kom in i yrket 1967 och startade sedan Trafikbolagets IF, förening som i dag har 650 medlemmar.

Det är förstås idrott på programmet men också mycket annat som stärker gemenskapen på jobbet.

"Alla företagets fester och inköp sköter de vid sidan av sitt arbete, handhar service med kaffe- och godisautomater. De ordnar julbord med dans, julgransplundring, luciafester för alla, även pensionärer, sommarresor, brännbollskvällar, uppvaktningar vid högtidsdagar, besök hos långtidssjuka eller olycksdrabbade kamrater."

Automatiskt överskott

Det är Siv som prisar sina hjälpsamma kolleger. Rune är ordförande i föreningen, Claes ekonomiskt ansvarig. Tack vare de tio kaffe- och godisautomaterna omsätter man ungefär en och en halv miljon kronor, och hela överskottet går till personalvårdande insatser.

-- Tyvärr har vi lite svårt att få med oss många av invandrarna i bolaget, medger Rune. De har sina traditioner, sina föreningar och sammankomster. Vi får kämpa vidare för att stärka banden mellan oss.

Som självlärd kurator och ansvarig för personalvården försöker Rune Sundström hjälpa till överallt. Just nu finns 38 långtidssjuka personer i företaget, konstaterar han.

-- Det är tufft och stressigt att köra buss. Men mycket har blivit bättre sedan jag kom direkt från skogen in i yrket 1967.

Inget tut i skogen

Rune växte upp i Mörketorp i Bjärka-Säby och har fortfarande torp och skogsbruk kvar, sköter det ihop med sin bror. Jakten är också viktig, förstår man, även om det inte blir så mycket skjutet.

-- Det är ro och avkoppling i skogen, inga tutande bilar. Men jag har fällt några bockar.

Det har han aldrig gjort med bussen. Rune säger sig ha haft tur som sluppit allvarliga incidenter under 37 års körning.

-- Vagnparken har blivit mycket bättre. I början fick vi med oss vanliga isskrapor för att hålla fönstren rena på vintern.

Rune har till och med börjat förlika sig med biogasen, som ställt till så mycket elände genom åren. En insändare i Corren i mars 2001 rörde upp känslor och gav honom många hurrarop:

"Nej, tappa ur oljan ur samtliga Neoplanbussar och dra ut dem på Roxen nu när vi har is. De blir utmärkta till våra busspolitikers nästa röstfiske." Undertecknat av Rune Sundström, en vanlig enkel bussförare.

Han har också skrivit initierat om trafikfarliga cyklister, om kaos för Östgötatrafiken och engagerat sig i kamp och kampanj för reflexer.

-- Vid ett morgonpass till Gistad nyligen upptäckte jag en person på en hållplats där jag inte stannat på 20 år. Om han inte haft reflexer på sig hade jag nog kört förbi.

Bröllop och begravning

Rune har länge varit Gistadslinjen trogen, blivit bekant med resenärerna och fått vara med på både bröllop och begravningar tack vare det. Han skapar lätt sociala kontakter, har en stor umgängeskrets och en humor som sällan sviktar. För en välkänd och respekterad buss-chaufför kan skratten vara lika viktiga som ratten.

-- Man måste skratta minst ett par gånger i timmen för att må riktigt bra.

Rune blir på särskilt gott humör när favoritlagen Åtvidabergs FF och Linköpings HC vinner. Och TBIF förstås. Vad arbetsgivaren än kallar sig behålls namnet Trafikbolagets idrottsförening, som bland annat kämpar i buss-SM i bowling, fotboll och handboll.

Och som ser till att chaufförerna mår bra. De som har rätten till ratten och faktiskt våra liv i sina händer.

Rune Sundström

Född: 1946.

Familj: Fru Christina, två döttrar, två barnbarn.

Yrke: Busschaufför.

Fritidsintressen: Torpet, idrott och friluftsliv.

Aktuell som: Hustomte, festfixare, personalvårdare på Connex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om