Sch, jag går till en singelklubb

LINKÖPING2005-04-14 00:00

En kristen klubb för singlar? Det blev svaret för Paula Haraldsson i Linköping när hon tröttnade på det ofrivilliga livet som singel. I dag är hon med och leder Östgöta mingel.

-- Sch, jag går till en singelklubb, men säg inget till någon!

Paula Haraldsson skrattar åt minnet och berättar att hon allra först i början tyckte att det kändes pinsamt. Hon ville inte riktigt erkänna att hon gick till en singelklubb. Men så började hon resonera som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta och bestämde sig för att våga.

-- Jag måste göra det, annars är jag bara en liten lort.

Genom Sjunde himlen

Hon kom i kontakt med singelklubben Östgöta mingel genom Sjunde himlen, en kristen kontaktförmedling på internet. Det var för ett och ett halvt år sedan. Östgöta mingel hade startat några månader tidigare och initiativtagaren Jonas Sjö-gren skickade genom kontaktförmedlingen ut inbjudningar till singlar i Östergötland.

-- Även om det kändes läskigt, tyckte jag att det lät jättetrevligt. Jag hade inte möjlighet att vara med på den träff som de bjöd in till, men gången därpå gick jag dit.

Det blev en cykeltur på Visingsö tillsammans med de andra singlarna i klubben. Träffen avslutades med middag i Gränna. Där-efter har det blivit många träffar. Bowling, pulkaåkning, vandringar på Östgötaleden och paddling. Idag är Paula Haraldsson en av dem som är med och leder klubben.

Jubileum på lördag

-- Vi har mycket friluftsaktiviteter. Vi försöker hitta på saker som gör att alla får chansen att prata med alla, säger hon och berättar att det brukar komma mellan 25 och 50 singlar på träffarna. Rekordet var på nyårsafton då 116 singlar kom till festen som anordnades i ett annex till slottet Bjärka-Säby. Kanske slås det på lördag när Östgöta mingel firar tvåårsjubileum.

-- Då ska vi vandra på Östgötaleden. Där har vi provat många olika sträckor.

Har många blivit tillsammans genom klubben?

-- Inte så många, men det är inte heller det viktigaste. Det primära är att bryta den ofrivilliga ensamheten. Sen vore det förstås roligt om alla hittade någon -- det är väl därför de flesta kommer.

Paula Haraldsson tror att behovet av att träffa någon blir större med åldern. Det märks inte minst på deltagarna. Övervägande delen av dem som kommer på träffarna är från 35 år och uppåt.

-- När de flesta i omgivningen är par och kanske har skaffat barn, är det inte längre lika enkelt att bara svänga förbi på fredagskvällen.

Östgöta mingel har en kristen profil. Hur viktigt är det?

-- Jag tror att man oftast letar efter någon med liknande livsåskådning. De som är med på träffarna kommer från olika samfund, men vi har även haft med sådana som inte tror. Vi brukar försöka avsluta varje träff med en andakt.

För Paula Haraldsson har Östgöta mingel betytt att hon haft möjligheten att få träffa många nya människor. Eftersom hon sitter i ledningsgruppen har hon även fått lära sig hur det går till att bygga upp en förening.

-- Det passar mig som gillar att organisera, säger hon och berättar att hon till vardags arbetar som gymnasie-lärare i Norrköping.

Diskvalificerade medlem

Bevis på att många trivs på Östgöta mingels träffar har hon fått genom kommentarer från diskvalificerade medlemmar, det vill säga personer som träffat någon och inte längre kan titulera sig som singel.

-- En del som blivit tillsammans tycker att det är trist att de inte längre får komma till träffarna. En tjej berättade att hon tyckte att det var rätt okej när hennes förhållande tog slut, eftersom hon då kunde börja gå på våra träffar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om