Ugandas president Milton Obote var hans kusin och extrapappa. Och efter 31 år i Mjölby längtar Nelson Adoko efter att få återvända till släkt och vänner i sitt hemland.
-- Men nu har jag bott längre här än där, och det är i Östergötland jag har alla mina kompisar.
Nelson Adoko, känd boxare och ungdomsledare som fyllde 60 år den 6 december, låter själv förvånad över sitt konstaterande. Han kom till Mjölby 1974 med avsikt att stanna i sex månader.
-- Sedan blev det ett halvår till och ett halvår till och ett halvår till. Hela tiden. Och det är fortfarande för oroligt i Uganda för att jag ska kunna resa tillbaka.
För en månad sedan dog Milton Obote, och Nelson hade inte möjlighet att vara med på begravningen. Det är han ledsen för.
Den utåtriktade, vänlige och ofta så glade Mjölby-profilen bär mycket sorg inom sig. Det är med vemod och ängslan han talar om de vidriga förhållandena i Uganda och sin hårt drabbade familj.
-- Idi Amin har dödat fyra av mina bröder och en syster.
Den ökände diktatorn, president 1971--79, tog makten från Milton Obote, president 1966--71 och senare 1980--85. Från Mjölby har Nelson Adoko följt den dramatiska och oftast trista utvecklingen i den östafrikanska republiken med i dag drygt 27 miljoner invånare.
-- Jag var där nere under en intensiv vecka i början på 80-talet, hittade jobb och bestämde mig för att flytta tillbaka, berättar han.
Nelson skulle bara hem till Mjölby för att packa och avveckla sina åtaganden. Men han kom aldrig iväg. De inre stridigheterna i hans hemland blossade upp på nytt och Obote drevs i landsflykt av revolterande trupper 1985.
Så Nelson Adoko fick leva vidare i sitt älskade Mjölby, dit han kom av en tillfällighet i mitten av 1970-talet. Han sägs vara den förste svarte invånaren i staden.
-- Jag blev väl mottagen, har fått massor av vänner och nästan inte märkt av några rasfördomar.
Det är med ett leende på läpparna han berättar om en incident strax efter ankomsten för 31 år sedan. Nelson, då 29 år gammal, följde med sin kamrat till Drabanten för att dansa.
-- En kille kallade mig svartskalle och det blev lite stökigt på toaletten. Men då var det en annan person som protesterade, och bråkmakaren kastade sig över honom i stället.
Värre än så blev det inte. Utom för den unge mannen som gett sig på Nelson och för det togs i upptuktelse av sin farfar och farmor, som kom till dansstället!
Nelson Adoko, boxare och boxningstränare, aktade sig för att hamna i privata dispyter. Han var populär bland tjejerna på stadens nöjesställen.
-- Jag har alltid haft lätt för att dansa, också i boxningsringen.
Men Nelson aktade sig för att stadiga förhållanden. Han trodde inte att en vit svensk kvinna skulle stå ut med den framtid i Uganda, som Mjölbybon hela tiden planerade.
-- Kulturskillnaderna är för stora, och det kan ingen enskild medborgare ändra på.
Nelson har dock varit gift en gång. Hans hustru kom från Kenya, men deras relation blev kortvarig.
-- Jag har mina vänner som ger mig glädje och stimulans. Frank Uller (Mjölbys bäste boxare) och hans familj står mig allra närmast.
Hos dem tillbringar Nelson alla jular. Det har blivit en tradition för den 60-årige afrikanen med två hemländer.
Han kommer från en välbärgad stor familj från de norra delarna av Uganda. Nelsons far var distriktets mäktigaste man och Nelsons kusin blev landets överhuvud.
-- Milton Obote var som en extrapappa för mig. Han bekostade mina studier och periodvis fick jag bo hos honom i presidentpalatset i Kampala.
Nelson studerade på college och var en av skolans mest framstående idrottare, duktig i fotboll, rugby, fri-idrott och framför allt boxning.
1968, 23 år gammal, fick han åka till Ryssland för universitetsutbildning.
-- Jag bodde fem år i Leningrad och läste till elektroingenjör. Något arbete som motsvarat min examen har jag tyvärr aldrig kunnat få.
I nästan 20 år har han jobbat som maskinoperatör på K A Wiking men fick sluta 1998, sedan företaget gjort stora nedskärningar. Efter det har Nelson inte haft någon fast anställning.
-- Jag ger inte upp, säger han, det gör jag aldrig.
Han har uppvaktats på 60-årsdagen, mest av boxnings- och arbetskompisar men också brorsdotter Florence, läkare i Malmö. Det blev en rad hyllningstal, som gjorde jubilaren både stolt och rörd.
-- Först nu förstår jag att jag betytt så mycket för så många. Jag vill tacka alla som kom till festen och alla boxningsledare i hela Östergötland för vad de gjort och gör för ungdomarna i distriktet.
Snart väntar traditionell svensk julhögtid hos familjen Uller i Mjölby.
Nelson Adoko gläder sig och är hoppfull för framtiden.
Kanske får han möjlighet att fira födelsedag och jul i Uganda någon gång. Kanske, kanske.
nelson adoko