Smörbollar och romantik

Linköping2004-06-25 06:46

Unga kvinnor i min bekantskapskrets undrar om det är sju eller nio sorters blommor som ska placeras under huvudkudden. Förmodligen har det ingen betydelse eftersom den man de drömmer om i natt ändå bara drömmer om fotbollsseger över Holland i morgon.

Andra runda ting, som smörbollar (bullerblomster), kommer på undantag den här gången. Tyvärr.

Men det säger jag förstås inte till de förväntansfulla flickorna, så oromantiskt hårdhjärtad får man aldrig bli i midsommartid. Det är ju inte deras fel att den svenska naturmystiken, som just nu når sin höjdpunkt, kolliderar med mer jordnära men för många lika fantasieggande EM-äventyr i Portugal.

Idrott och politik hör ihop, det har vi vetat länge. Nu är det prövningens tid för fotboll och romantik.

Resultaten redovisas bland annat på familjesidorna. Eventuella skeptiker får väl studera alla vackra brudpar och inte minst de silver- (25 år), rubin- (40), guld- (50), diamant- (60) och krondiamantbröllop (65) som vi gärna uppmärksammar. Ja, mer sällsynta järn- (70), stål- (75) och platinabröllop (80) också. Det visar att kärleken består och blomstrar som bäst när naturen är som mest förtrollande och förförisk.

Allt som växte vid midsommar ansågs förr besitta särskilda krafter. Den insikten lever kvar i den lustfylla och skämtsamma föreställningen. Unga kvinnor som under lystnad och tystnad, helst utan att rådfråga familjeredaktörer, plockar blommor att läggas under kudden kommer att drömma om sin tillkommande.

Männens drömmar då? Det beror mer på själva kudden än på vad som gömmer sig under densamma. Får jag fel sort i sängen på torpet i Tjällmo blir det orolig sömn, nackspärr och mardrömmar. Det gäller att komma dit i tid och att i största diskretion förse sig med sina favorit-attiraljer.

Några regelrätta stridigheter kan man inte tala om. Snarare det kalla kuddkriget.

Fortfarande ser många midsommarperioden som själva symbolen för svensk sommar och semester. En hel del människor börjar sin ledighet nu, även om den inte är lika omfattande och sammanhängande som tidigare. När industrisemestern var verklighet stod helgen som en port till friheten. I dag är situationen mer komplex och komplicerad, som alla andra samhällsföreteelser.

Midsommar förknippar jag bland annat med sill, nubbe, färskpotatis, jordgubbar, majstång, picknick, dragspel, ringdanser, små grodorna, lottstånd, karnevalståg, Taube, Snoddas, sol, skurar och chokladhjul. Varje liten godisbit som vunnits på Björkliden i Grytgöl har kostat mycket mer än den smakat. Men spänningen får vi på köpet och ska det festas så ska det!

Visste ni att majstången (från ordet maja, klä något med gröna blad) också har med månaden maj att göra? Det läser jag i boken Tradition och liv (av Martin Modéus), där våra högtider beskrivs på ett lika innerligt som lärorikt sätt.

Redan under medeltiden fanns på kontinenten en tradition att resa stång på första maj. Genom tyskar som bodde och arbetade i svenska städer kom seden till oss, men det var inte lätt att hitta gröna kvistar och blommor i större mängd. Man fick flytta till ett senare datum och midsommarstången var född.

Vi majar även förstubroar, grindar, båtar, bilar och kyrkor. Pojkar kläs inte ut till lövgubbar längre, men kransar i håret får morska män att vekna på ett sätt som nog kan tilltala en och annan romantiskt lagd kvinna. Kanske var det just han som fanns i midsommarnattsdrömmen?

Fotbollar eller smörbollar? Det blir både och. Den ena arten håller tydligen på att skifta utseende, det gör inte den andra. Smörbollen är lika gul och grann som en svensk EM-supporter men har, i motsats till fotbollen, märkliga utbredningsluckor (saknas t ex på Gotland). Trollius europaeus framträder under en rad olika svenska namn: bullerblomster, solbollar, ängsbollar, ängsknoppar, daldockor, laxblomster. Ett spektakulärt inslag i midsommarbuketten.

Vi firar helst på en plats som är laddad med hembygds-känsla och naturromantik. Samt tillförlitlig tv-sändare.

Kärleksfull midsommar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om