De är ofta traditionellt utformade; kransar klädda med granris eller vitmossa, ibland med vide och kottar och konstgjorda blommor i form av kallor eller liljor.
Gravsmyckningen ser sällan ut på något annat sätt. Men det finns förstås andra alternativ. Vi gick till Erica Gustafsson på blomsterhandeln Ixia i Linköping och bad henne att helt fritt göra några alternativ till gravsmycken.
Erica tittar gärna sig runt omkring i trädgårdar och i naturen. Så här års är det fint. Hon kan prata lyriskt om Rudbeckiakapslar, och om kärleksört som snart kommer att bli brun, men vacker och användbar till arrangemang av olika slag. Vass, olika grässorter, frökapslar, pinnar, grenar och höstlöv, allt det där som finns runt omkring oss.
Erica tipsar om enkla sätt att smycka en grav: en vacker, knotig gren kan sättas samman med en grankvist och några kottar eller man tar en skål och fyller den med fina höstlöv. När julrosorna kommer kan de få plats där också. Enkelt och högst personligt.
Hon gör också tre andra varianter på gravsmyckning, de är något mer avancerade, men går att ta efter.
Krans nummer 1 gör hon genom att klä en vanlig halmkrans med grön mossa. Runt om i kransen finns så kallade mikadopinnar instuckna. Mikadopinnar är ett slags gräs, som färgas. Vanliga tallkottar hålls fast med hjälp av ståltråd och kottarna är ditlimmade.
--Om jag hade fått tag i vide hade jag gärna stuckit in några videkissar för att få en ljusare effekt, säger Erica.
Krans nummer 2 är av trollhassel, som kan finnas i en del trädgårdar, och av frökapslar, kastanjer och mikadopinnar. Dekorationstråd håller samman det hela och kastanjer har limmats fast med limpistol.
Arrangemang nummer 3 är helt annorlunda. Rödkornell (också en vanlig trädgårdsbuske) och vanligt rep bildar en ram. Stora kottar, som kan köpas i blomsteraffärer, hålls ihop med hjälp av ståltråd och här och var sticks taklök ner mellan kottarna. Taklöken håller sig rätt bra i kylan, men blir så småningom vinrödbruna. Vackert, säger Erica.
Minusgrader och blommor är ingen lyckad kombination. Men den som vill ha något mer blommande på en grav kan välja en perenn ljung. Cyklamen tål också en och annan minusgrad.
Men det är viktigt att inte ta in blommor i värmen om det är meningen att de sedan ska stå utomhus. De klarar inte växlingen mellan värme och kyla.
Fakta:
Allhelgonadagen avskaffades1772 men står fortfarande på den 1 november i almanackan.
Alla Helgons dag återinfördes som helgdag 1954 och firas på lördagen i anslutning till 1 november. I år råkar det vara en och samma dag.
Helgen är både alla helgons dag och de avlidnas minnesdag. Tidigare följde två helgdagar på varandra (Alla helgons dag och Alla själars dag) men de är alltså nu sammanslagna till en dag.