Före detta bankkamreren Stig Rydeman, Linköping, född 1912, har avlidit i en ålder av 93 år. Han efterlämnar sönerna Erik, Linköping, och Carl, Sundsvall, med familjer, samt syskon och syskonbarn. Makan Anna, född Odencrants, avled tidigare i år.
Stig Rydeman var en försynt och kultiverad man, en smålänning som blev östgöte, en bankman som blev en välskrivande hembygdsforskare. Han härstammade från intressanta präster och jurister -- hans far, farfar och farfars far var alla prostar i Växjö stift -- vilket kom att påverka hans starka intresse för släkt och hembygd.
Som yrke valde han dock bankbanan. Studentexamen i Jönköping och studier i ekonomi i Stockholm ledde 1937 till Östergötlands Enskilda Bank, där han blev kvar till sin pension; först som tjänsteman i Stockholm, 1950--1959 som kamrer i Tranås och sedan som uppskattad avdelningschef vid centralkontoret i Linköping.
Andra intressen kom att spela en viktig roll i hans liv. Han var naturälskare, samlade böcker, helst illustrerade, och var engagerad i Linköpings Stiftsbibliotek. Liksom sin hustru Anna -- som var hans syssling -- var han en ättling av Andreas Rhyzelius, den myndige biskopen i Linköping från vilken släkten Odencrants stammar, en släkt som mycket bidragit till Stiftsbiblioteket. Detta och liknande fäderne- och mödernearv satte forskarfantasin och skrivlusten i rörelse.
Av hans biografiska insatser bör nämnas "Från vallgosse till Prost", en fin studie om hans farfars far, den mångsidige prosten Johan Rydeman i Odensjö, och dennes maka Charlotta Wieslander (vars far, farfar och farfars far i sin tur alla var kyrkoherdar i Ödensjö: en fascinerande bild av dåtidens prästerliga traditioner).
Helst återvände Stig Rydeman dock till sin barndomsmiljö Näshult i Småland och byns fina kyrka från 1732. En rad artiklar och tryck sammanfattades i skriften "Den skeppsformiga timmerkyrkan i Näshult"; liksom skriften "Bänkstriden i Näshults kyrka -- en märklig 1700-talsprocess", en historieskildring av hög klass.
Vännerna tyckte ibland att Stig var lite väl försynt -- han sökte inte striden. Det gjorde å andra sidan att det i dag är många som saknar denne vänlige och fint bildade gentleman, med sitt humoristiska leende, sin kloka förståelse för medmänskliga svagheter och sin klarsynt positiva syn på vår förunderliga tillvaro.
MINNESORD