Ett ofta återkommande "problem" är när man egentligen kan börja äta vid en bättre bjudning.
Många menar att man gör maten mest heder genom att sätta igång så snart födan landat på tallriken. Andra hävdar med bestämdhet att man kan börja äta när det är fler än åtta vid bordet.
Det finns fler uppfattningar än så - gemensamt för dem är de ser till individens tillfredsställelse, inte till det bästa för det kollektiv som gäster på en bjudning är.
Ty så här är det om man följer stadfäst etikett, stil och hyfs: ingen gäst börjar äta innan värdinnan eller den som finns i hennes ställe har sagt "varsågoda", eller själv börjat äta.
Allt annat är påhitt och förhoppningar. Man är sällan bortbjuden för att man är hungrig utan för att ingå i en gemenskap där maten är viktig men inte den huvudsakliga meningen. Att äta samstämt är grundläggande för gemenskapen.
Ett annat vanligt ämne för bordsskickets entusiaster är bestickens placering på tallriken. Vad betyder det om man lägger kniv och gaffel si eller så? Hur signalerar man med besticken till kocken att maten var för salt? Dåligt tillredd?
Svaret är att det inte finns någon sådan kod. Somliga tror att när man lägger gaffel och kniv på något särskilt sätt så har det ett budskap. Men så är det inte. Ingen gäst med ett uns stil skulle på något sätt meddela matlagaren eller värdfolket att maten inte var tillräckligt bra. Är man på restaurang så framför man diskret till personalen sina synpunkter på den mat man betalar. Privat klagar man aldrig på det som bjuds.
Om någon eller några få tror att det betyder något speciellt med besticken upp och ner eller hit och dit så är det likgiltigt eftersom det i så fall inte är allmänt känt. Det finns ingen sådan generell bestickkod.
Det stora lysande undantaget är de två internationella signalerna: besticken hoplagda i position klockan fyra om tallriken ses som en urtavla betyder "jag har ätit färdigt" och besticken isär på tjugo över åtta betyder "jag har ännu inte ätit färdigt".
Alla andra bestickplaceringar kan man undvika.
Kan man äta med enbart gaffel, undrar många.
Absolut, det är gott bordsskick att dela mat med enbart gaffeln och äta utan kniven i höger hand. Allt som går att dela utan hjälp av kniven ska helst möta enbart gaffeln. Det gäller alltså sufflé, tårta, mousse, pâté, sallad med mera. Detta är regel i flertalet europeiska kulturer med undantag för den brittiska där man vanligen använder båda besticken.
Men även där är det liksom här riktigt fult att stoppa kniven i munnen.
Huvudsaken i det goda sättet vid matbordet är ändå att ta hänsyn till omgivningen och därför äta i någorlunda samma takt, så ljudlöst och prydligt som möjligt befrämjar den allmänna trevnaden.