Sture Risberg, före detta överingenjör vid FOA (numera FOI), har avlidit efter en tids sjukdom. Vi minns Sture som en allvarlig och metodiskt arbetande forskare och som en god kamrat.
Sture har under många års målmedvetna insatser tagit fram grunder för de aktiviteter i vårt moderna IT-samhälle som redovisas inom området telekrigföring. Duellen mellan tekniska medel och motmedel kan genomarbetas på olika sätt till exempel genom simuleringar eller försök. Duelltänkande krävs för att viktiga system i ett modernt IT-samhälle verk- ligen skall fungera även under de svåra förhållanden som elak motverkan kan ge. Detta gäller såväl för ett ledningssystem i sin helhet som för dess tekni-ska delsystem baserade på till exempel radar-, radio- och optik.
Sture var en av dem som efter andra världskrigets slut genom systematiska tekniska försök och studier baserade på underrättelser från omvärlden tidigt insåg möjligheterna med och svagheterna hos tekniska system och därigenom vikten av att satsa på ny teknik. Under åren 1950--1990 var Sture anlitad av försvaret och regeringen i samband med utredningar inför anskaffning av nya tekniska system. Han blev den förste chefen för den institution inom FOA vars uppgift var att bedriva forskning inom telekrig-området. När kännedomen om hotet från hög- effektstrålning och moderna IT-komponenters ömtålighet för sådan strålning växte fram, blev Sture även den förste institutionschefen med ansvar för forskning och utveckling inom detta område. Sture valdes in i Kungliga Vetenskaps-akademien 1976 och fick där tillfälle att vidareutveckla sitt intresse för underrättelser ifråga om tekniska system och analysera dessa mot bakgrund av den framväxande nya tekniken. En specialitet av stor vikt för såväl militära som civila anskaffningsfrågor.
Tidigt insåg Sture behovet av kvalificerade forskargrupper som, parallellt med experimentell forskning, kunde lägga en stabil teoretisk grund för verksamheten och som dess-utom hade förmåga att föra ut resultaten i den militära studieverksamheten.
Telekrigföringens idéer överförda till svenska försvarets var en hjärtesak för Sture. För honom var det viktigt att beslutsfattare på olika nivåer inom försvaret skulle förstå hotet mot våra telesystem och möjligheterna till skydd av dessa, liksom förutsättningarna för egen användning av telekrigföring. I dag genomsyras hela svenska försvaret och civila företag av en positiv syn på detta område främst genom utbildningsinsatser som FOA bedrivit och FOI bedriver på akademisk nivå med såväl grundläggande som specialiserade kurser.
Vi minns Sture som en oftast allvarlig men målmedveten och klarsynt ledare. Tack för tiden tillsammans.
MINNESORD