-- Jag vill skaffa mig tid att skriva mer, säger Thörnesjö, som fyller 75 på tisdag (30 september) och firar det med att ge ut sin första kriminalroman.
"Alla fåglar sjunger inte" heter den. Nils Emanuel Olofsson, polismannen som är bokens huvudperson, har drag av författaren men är inte identisk med den före detta kriminalinspektören.
Det handlar om utvisningsärenden, förföljelse av invandrare och till slut jakten på stora kriminella ligor med förgreningar i Europa. Sture från Rystad, som under större delen av sitt yrkesverksamma liv jobbade vid kriminalpolisen i Linköping, hade en mer lokal förankring och mindre fält att röra sig på.
Envishet och egensinnighet har ofta hjälpt honom men också ställt till det ibland. Sture Thörnesjö gick ut som etta på polishögskolan i Stockholm för precis 50 år sedan. Men i befordringsärenden kom han till korta.
-- Alla gillar inte framåtanda i alla lägen, påpekar Sture stillsamt, som den 75-åring han faktiskt blivit.
Polis, politiker, privatperson, ibland smälter rollerna samman. Sture Thörnesjö har fått genomslag på olika områden och framgång i ett par uppmärksammade asylärenden.
Många minns fp-politikern för hans kamp mot flyktingflickan Blertas familj och för hans insatser för att hjälpa föräldrarna till flyktingbarnen i Valdemarsvik, de som försvann i januari 1995 och hittades döda av orienterare i augusti.
"Den omöjliga snöpromenaden", en bok med juridiskt rättstema, blev hans sammanfattning av den tragiska händelsen. Thörnesjö vill gå till botten med problemen.
-- Förutfattade meningar är det värsta jag vet.
Han har insikter och åsikter i de mest skilda ämnen. En rik flora av debatt- och ordet fritt-inlägg i Corren understryker det.
Inga bostäder på Folkungavallen. Övergrepp på livskvalitet. Utbildning för medborgarskap. Rubrikerna talar sitt tydliga språk.
"Det går inte att leva som medborgare i Sverige om man inte accepterar landets lagar och demokratiska regler."
Sture Thörnesjö utvecklar sina tankar, klargör sina ställningstaganden. Men den som vill misstolka budskapet kan alltid göra det.
Ett par gånger har han fått lida för vad media ställt till. Expressen påstod felaktigt att polisen i Linköping gömde flyktingbarn och TV 4 klippte en intervju så att bilden förvanskades.
Kanske blir den mer rättvis här? När 75-åringen ska intervjuas inför högtidsdagen visar det sig dock att almanackan är närmast fulltecknad.
Tisdag: möte i beredskapsgruppen, som överblickar omsorg och utbildning.
Onsdag: utskottssammanträde på förmiddagen, produktionsstyrelsen på eftermiddagen och gatubarnens vänner på kvällen.
-- Torsdag?
-- Ja, efter lunch går det bra. Efter möte i socialförsäkringsnämnden om arbetsskador.
Sture Thörnesjö, som frivilligt satt sig på 23:e och sista plats på fp:s fullmäktigelista, har ett antal politiska uppdrag. Mest känner han för socialnämnden och behandling om barn och ungdomar som kommit snett i tillvaron.
-- Det är splittrade familjer, missburk, övergrepp, det blir tyvärr värre och värre. Vi har ett 40-tal ärenden två gånger i månaden.
Sture har mycket att bestyra och varken tid eller lust att varva ner. Födelsedagen firas dock lugnt och på annan ort med hustru Berit, som blir lika gammal några dagar senare.
Sedan tar han fart igen. Den lidelsefulle orienteraren letar ständigt nya kontroller och lever efter mottot: Det är alltid för tidigt att ge upp!