Tage Nilsson hade barna-åren i Malmö och ungdomsåren i Stockholm. Han var realare på Norra latin och siktade på att bli tandläkare eller affärsman.
Det saknades dock lite betygspoäng för att direkt komma in på önskade utbildningar. Han valde då att söka till det militära och på så sätt både bli av med värnplikten och få de erforderliga poängen.
Men den militära banan fängslade honom. Han blev eldledare i Kristinehamn, troppchefsutbildad i Jönköping, officersutbildad på Karlberg i Stockholm och fänrik på A 1 i Linköping. Han pensionerades så småningom (1992) som major och utbildningschef för de frivilliga försvarsorganisationerna i Östergötland. Han har också hunnit med FN-tjänster i Gaza och Sharm el Sheik.
Tage Nilsson har många hobbyer. En är värd ett kapitel. Det är hans fotografering.
Den fick blomma ut för fullt, strax efter det att han gått en slöjdkurs i Linköping. Där träffade han nämligen Jan Ritzén, Rimforsa, som hade en idé om hur man skulle värva intresserade till hemvärnet.
När de slagit sina kloka huvuden ihop, så föddes prototyperna till de på 80-talet kända vykorten med texterna "Sverige är fantastiskt och värt att försvara".
Fyra bilder visades upp på försvarsstaben i Stockholm och mottogs med förtjusning. Informationschefen beställde omedelbart 1 000 vykort av varje bild. Dessa sändes ut till regementena, med uppgift att de skulle spridas så mycket som möjligt.
Extraknäcket blev en succé. Antalet motiv och vykort växte. Den fotograferande A 1-officeren och Jan Ritzén bildade ett handelsbolag "PR-Rita HB", som var verksamt i 13 år. Under de åren såldes 200 000 försvarsvykort med motiv från hela vårt avlånga land.
-- Verksamheten var ändå inte särskilt lönande, säger Tage Nilsson i sitt vackra, "engelska" radhus på Lindengatan i Linköping. Men jobbet var roligt. En hel del tidigt fotoarbete gjordes i ett provisoriskt fotolab bakom ett soprum på regementet.
Nu stundar till att börja med 70-årsfirandet. Det börjar 9 mars med öppet hus under eftermiddagen på Garnisonsmuseet i Linköping.
Därefter följer naturligtvis en hel del privat firande. Till exempel en bussresa med Napoleonsällskapet till Prag, Wien och Berlin.
Men mest av allt skiner Tage Nilsson upp när han berättar att hans hustru, Bibbi Törngård, på försommaren går i pension. Hon är lärare i bland annat grekiska och latin på De Geergymnasiet i Norrköping.
Sommarlov är de ju bortskämda med. Men vilket långt lov det blir denna gång.
Född: i Malmö
Uppvuxen: i Stockholm
Bor nu: Lindengatan 29, Linköping
Yrke: Officer
Hobbyer: Keramik, foto, aktier och matlagning
Aktuell: Fyller 70 år den 10 mars, och börjar firandet den 9.
Tage Nilsson