Kan man numera peta tänderna i sällskap, undrar Claes som har skrivit till denna spalt om de många på hans arbetsplats som inte hinner avsluta sista tuggan förrän de greppar en tandpetare och sätter igång att metodiskt och omsorgsfullt peta tänderna innan de avslutar lunchen. Äckligt, tycker Claes, och frågar om tandpetandet hör till god ton.
Svaret på frågan är ett absolut nej. Den som vill betraktas som en trevlig och behaglig person petar sig inte i munnen, och inte på diverse andra ställen heller, i andras åsyn. Oavsett vad tandläkarna anser om nyttan av att använda tandpetare så hör dessa stickor lika mycket som tandtråden till privatlivets enrum. Ingen kan på ett för andra trevligt sätt rota i sina tänder antingen man gör det helt öppet, eller döljer den rotande handen med den andra, eller lägger servetten som ett täcke över. Det är och förblir osmakligt för omgivningen att tvingas se och i värsta fall höra hur någon petar sina tänder för att avlägsna matrester. Lika motbjud-ande är det när någon suger matrester ur tänd-erna med ett tydligt oljud.
Avstå alltså från allt tandpetande, tandrengörande på annat sätt och allt pillande i munnen när and-ra finns i närheten. Får man en irriterande matrest mellan tänderna så är det bäst att vänta med att avlägsna den till dess att måltiden är avslutad. Då kan man förflytta sig till ett diskret hörn eller toalett för att i ensamhet peta och pilla efter behag.
Hur får man då ut fiskben och olivkärnor ur munnen om man inte får pilla ut dem med fingrarna?
Bästa metoden och den som anses mest prydlig är att med hjälp av tungan diskret fösa det oätliga ur munnen till gaffelns kullriga sida, och därifrån välta ner det på tallrikens kant. Det gäller alltså att så osynligt som möjligt få ut oätligheten ur munnen och lägga det i mesta möjliga skymundan på tallriken. Man spottar aldrig ut något i servetten!
En annan fråga som rör det till synes privata i offentligheten är ammande. Många kvinnor tycker inte att det är något problem, och ammar gärna överallt, på krogen, bussen, i kyrkan.
Hur naturligt ammandet än är kan utomstående tycka att ammandet är något som helst ska ske privat, både för babyns matro och moderns lugn. Mor och barn ska slippa andras stirrande, kommenterade, rökande, kanske även trafikavgaser och störande musik eller buller. Men i princip är ammande inte något som absolut måste ske enskilt. Många vill ändå beskriva det som en intimitet eftersom det innebär att kvinnan visar sina bröst som hon förmodligen inte skulle göra i annat fall. Det är givet att den som ammar i andras än familjens åsyn ser till att skyla sig rimligt. Kan man undvika att amma under krogbesöket är det en klar fördel inte minst för babyn.
Till kyrkan ska babyn inte följa med, det finns ingen garanti för att det lilla barnet är tyst, och de som besöker kyrkan, antingen det är för att övervara en vigselakt eller annan gudstjänst, har rätt att få den ro de kanske söker. Har man en baby som måste ammas under den tid kyrkbesöket varar så kan modern avstå från att vara med i kyrkan.