-- Jag tror att det finns en större beredskap numera för att diskutera filosofiska frågor, säger Annika Törnström, doktorand i filosofi vid Linköpings universitet.
Hur har det blivit så?
-- Tidigare var det så mycket som var självklart i livet. Så är det inte längre. Vi lär till exempel känna andra kulturer och plötsligt är inte alls självklart att just vi har rätt.
-- Det är fler frågor i livet som vi måste ta ställning till än tidigare.
Annika Törnström är själv aktiv i Filosofiska föreningen vid Linköpings universitet. Hon ansvar också för e-postlistorna Filosofen och Filosofen debatt.
-- Filosofiska föreningen är öppen för alla men jag tror att "vanliga människor" kanske kan känna sig utanför.
Utan att värdera ser hon hur man på universiteten oftast är intresserade av bakgrunder och mönster i stället för att sociologiskt beskriva händelser. Vi andra är mer intresserade av att förklara aktuella och vardagliga frågor. Många gånger vill vi ha ett svar på en fråga.
Även på Internet har det blivit vanligt att intressera sig för filosofi. Där beskrivs en filosof som en kvalificerad samtalspartner som genom frågor hjälper samtalspartner att förstå sitt liv eller en specifik situation. Filosofen ska vara en vägledare som hjälper samtalspartner till insikter. Man får dock inte blanda ihop en filosof med en terapeut. Filosofen måste alltid vara neutral och filosofen uppträder aldrig som någon annan förmyndare. En filosofisk praktiker bör ha minst en magisterexamen i filosofi plus en tvåårig praktisk/teoretisk vidareutbildning.
På nätet kan man också få veta att ett filosofiskt kafé är ett samtal i grupp där filosofen ska leda samtalet, ställa frågor och lyfta upp konkreta frågor till en abstrakt nivå. Filosofiska kaféer ska vara en demokratisk samtalsform och kan vara under ett par timmar.
Sen finns det filosofibarer också. Under hösten är barerna i Göteborg och Stockholm vilande men har varit mycket aktiva under de senaste tre åren. Tidskiften Gläntan som arrangerat filosofibarer berättar om hur folk köat i flera timmar för att få plats. Till skillnad från ett filosofikafé har en filosofibar en föredragshållare. Publiken har därefter en gemensam plattform för vidare diskussioner.
Finns det en risk att man trivialiserar ämnet filosofi genom filosofibarer och filosofikaféer?
-- Nej, absolut inte. Någonstans måste man börja om man tycker ämnet är intressant och vill man veta mer kommer man att söka sig vidare. Glappet mellan filosofi här på universitet och bland "vanliga människor" är inte oöverstigligt.