När det var festligt 30-årsjubileum för Skogstornet, nu omdöpt till Tegnértornet, på Grännaberget den 31 augusti utdelades det första exemplaret av den av Tegnérsällskapet instiftade Torsten Tegnér-plaketten till Rolf Haslum, Saltsjöbaden. Han presenterades av sällskapets ordförande Arne Argus och prisutdelare var Torsten Tegnérs son Björn Tegnér, skolkamrat med mottagaren.
Rolf Haslum, 73-årig civilekonom och filosofie magister i historia, har specialiserat sig på idrottshistoria och är inne i slutskedet på en avhandling vid Stockholms universitet om Torsten Tegnér. De fem centrala kapitlen handlar om Torsten Tegnér och Idrottsbladet, hans politiska intressen, bemötande av kulturkritiken mot idrotten, relationen till kvinnoidrotten och hans egen idrottsideologi.
Arbetsnamnet på avhandlingen är "Idrott, folkfostran och frihet. Torsten Tegnér som opinionsbildare 1930--1960". Det är första gången som en svensk person med sin huvudgärning inom idrotten blir föremål för en historisk-vetenskaplig framställning av större format, något som har varit en särskild utmaning för Rolf Haslum.
Plakettmottagaren har sedan tonåren varit idrottare, först som aktiv och sedan ledare. Som idrottsengagerad har han intresserat sig för den inom svensk idrott unika personligheten Torsten Tegnér - även om han sammanträffat med honom bara en gång, på Råsunda.
Torsten Tegnér (1888--1977) hyllades vid 30-årshögtiden på Grännaberget. Det var han som fick idén till Skogstornet, men det tog honom nära 25 år att få denna dröm förverkligad. Starka krafter bakom tornet var Jönköpings kommun och Skogskarlarna. Invigningstalare 1973 var Erik Tobé, och Alice Babs sjöng från tornet.
Tegnértornet står på Grännaberget, 262 meter över Vättern, och har 144 trappsteg. Man kan se fyra landskap från plattformen: Småland, Östergötland, Närke och Västergötland.