Välj inte skola efter fördomar!

Linköping2005-10-03 00:00

Den 28 september fyllde Mattias Johansson 18 år. Han är en kille med många ambitioner i livet och drar sig inte för att prata jämställdhet och utseendefixering.

Mattias har ett brinnande intresse för teknik. Uppfinnare är inget han strävar efter att bli, men tekniska prylar är intressanta.

-- Om jag ser något tekniskt vill jag inte bara veta att det fungerar, utan även hur. Så har det alltid varit.

Mattias går teknisk på Berzeliusskolan, och i klassen är det 24 killar och endast 4 tjejer. Han tycker att det är synd att inte fler tjejer väljer tekniska linjer men menar att många tjejer säkert inte får lära sig om tekniska prylar när de är små. Han anser verkligen att det är föräldrarnas ansvar att visa den tekniska världen även för sina döttrar.

För trots att de flesta uppfinnare historiskt sett har varit män kommer kvinnor med teknisk kunskap säkerligen att bli eftertraktade på arbetsmarknaden. För att få in fler tjejer på teknikprogrammen tror Mattias att de själva måste tycka att det är okey att vara lite annorlunda och vara beredda på att inte få allt serverat.

Mattias trivs bra på Berzeliusskolan men menar att alla skolor i Linköping har olika rykten.

-- På Folkungaskolan är det musiker och esteter. Berzan är fylld av datanördar och på Katedral går alla "låtsasrika". Ljunkan har fordon- och byggrabbarna.

Mattias vet att det mesta är fördomar. Men de är farliga att ha och han tycker det är viktigt att man inte väljer skola efter sina fördomar.

-- Det skulle verkligen vara fel om någon valde bort till exempel Katedral, bara för att den personen inte hade råd med dyra kläder. Men så tror jag som tur är att det inte är.

Förändras mycket

Enligt Mattias förändras alla också väldigt mycket när man börjar gymnasiet. Exempelvis kan de med så kallad töntstämpel bli "häftiga". Plötsligt spelar ens förflutna inte så stor roll längre. Därför bör man verkligen inte låta sina fördomar styra valet av skolan, för saker och ting blir sällan som man tänkt sig.

Samtidigt säger Mattias att de små "fighterna" som är mellan exempelvis Katedralskolan och Berzeliusskolan ibland faktiskt kan vara lite roliga och öka sammanhållningen på skolan. Det viktiga är att man vet var man har sig själv, och att man våga vara den man är. Själv tror Mattias inte att han har förändrats särskilt mycket sedan han började ettan.

-- Fast jag känner mig självsäkrare nu än förut, tryggare i den jag är.

Stötta varandra

Mattias menar också att samhället just nu är ganska ytligt och att det spelar mer och mer roll hur man ser ut. Särkskilt stor press är det på unga tjejer. Modelltävlingar och liknande bara ökar pressen och känslan av att vara otillräcklig. Fler och fler drabbas av ätstörningar och det ser Mattias som väldigt oroväckande.

-- Det är farligt om man vill förändra sin kropp för att se bättre ut, inte för att må bättre.

Men både män och kvinnor måste hjälpas åt. Trots att männen har den ekonomiska makten har kvinnor också stor del i att världen ser ut som den gör, tycker Mattias.

-- Man har ett ansvar mot varandra. Både att säga ifrån när något är fel men också att göra det bättre. Alla behöver inte göra allt, men varje individ kan göra något.

‚äntligen myndig

‚Mattias Johansson ºBor: Med mamma pappa och bror i Nykil. ºGör: Går sista året på Teknikprogrammet på Berzeliusskolan. ºFritid: Cyklar och annan form av träning. ºÖnskepresent: Körkortet. ºMotto i livet: Ska man göra något ska man göra det ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om