Välkänd lärare blir 70

Bertil Norresjö. Namnet är synonymt med lärarinsatser i Motala kommuns södra delar. Men också med musik, skidåkning och cykling. I morgon, onsdag, fyller han 70 år.

Linköping2002-08-13 05:41

MOTALA

Födelsedagen firas med öppet hus i bostaden i Sjökumla, mellan Motala och Varv, från och med eftermiddagen. Något annat vore otänkbart. Det Norresjöska hemmet har i alla tider stått öppet för alla och envar.

Och inte bara det. Swimmingpoolen på tomten har utvecklats till ett allmänt tempererat bad i området. Bertil Norresjö lät bygga poolen i början av 1970-talet. Hans hustru Ulla älskade att bada, men hade dragit på sig en sjukdom som plötsligt uteslöt naturbad.

-- Tyvärr hann hon aldrig få bada i den själv. Hon gick bort strax innan poolen blev färdig, berättar han eftertänksamt.

Men när de tre barnen, barnbarnen, övrig släkt och folk från trakten sedan dess kommit med kaffekorgar och badkläder i händerna och låtit sig svalkas så fort det blivit säsong, konstaterar han att poolen ändå finns där som ett ljust minne efter Ulla.

Bertil Norresjö bor kvar i sitt gamla föräldrahem, Sjökumla Norrgård.

Sista skolkantorn

Direkt efter realexamen 1949 började han på folkskollärarseminariet i Linköping. Hans första tjänst var ett vikariat för en 3--4:a i dåvarande Västra Stenby skola. Det var inte långt hemifrån. Sedan fortsatte det med Hamra skola, Fivelstad skola och Varvs skola. Alla inom bekvämt räckhåll från basen i Sjökumla.

Jubilaren var en av de sista i västra Östergötland som fick titeln skolkantor, en befattning som delades mellan kyrkan och skolan. Parallellt med skolarbetet spelade han till kyrkans högtider och ledde körer.

Som lärare under 41 år betonade han vikten av att lära eleverna trafikvett -- han var säkert den första att få se en elev komma cyklande med hjälm på huvudet till skolan -- och att få dem att idrotta, gärna vintertid och med skidor under pjäxorna. År 1983 fick han Holger Nilsson-stipendiet för sin vilja att utveckla undervisningen i landsbygdens B-formsskolor.

"Drosk-gen"

Bertil Norresjö har ägnat åtskilliga sommarferier åt att fungera som reseledare på bussresor ute i Europa. Det finns en uttalad "drosk-gen" i familjen. Fadern Oskar var förutom småbrukare och specerihandlare också taxiägare och sedan flera år driver Bertils son Mikael eget bussföretag.

Resandet går gärna till Finland, framlidna hustruns hemland. Med den koppling blev det också naturligt att engagera sig i föreningen Aska-Iisalmi. Finska Iisalmi blev under kriget fadder-ort till dåvarande Aska kommun utanför Motala.

Utbytena har under åren blivit allt tätare och omfattat alltfler personer. Vid ett tillfälle ordnade kantor Norresjö så att alla sångare i Varv-Styra pastorats kyrkokörer besökte fadderorten.

-- Med detta intresse för att resa och se mig omkring, har jag aldrig haft någon längtan efter att flytta härifrån, konstaterar han.

Bertil Norresjö är också föreningsmänniska och motionär av stora mått. Han tillhör Sjökumla missionsförsamling, tempelriddarorden och Motormännens helnykterhetsförbund. Som motionär har han ägnat sig åt skidåkning och cykling. Det blev 13 Vasalopp och 21 Vätternrundor innan en varningssignal från hjärtat fick honom att ta det lite lugnare på den fronten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om