Vägkyrkor
Födelse och tillväxt: Under 1970-talet
Motiv: Ökad aktivitet i kyrkorna samtidigt med ökad tillsyn. Stölder i obemannande kyrkor var ett problem
Antalet vägkyrkor: I Linköpings stift finns 21 stycken, i hela landet finns 373.
ULRIKA
Måndag 22 juli. 24 personer besökte Ulrika kyrka, däribland flera tyskar och holländare. Tisdag 23 juli. Corren besökte vägkyrkan tillsammans med ett husbilande par från tyska staden Chemnitz.
Ingela Jonsson, 42, Ulrikabo i hela sitt liv, nu lokalvårdare och guide i kyrkan, tar emot. Kyrkbesökarna välkomnas dessutom redan i dörröppningen av ett uppdukat kaffebord.
-- Min tyska ska vi inte tala om, men de som kan lite engelska, kan jag hjälpa, säger Ingela och är glad över de många turister som hittar till Ulrika vackra träkyrka med klockstapel.
Ingela Jonsson guidade Corren i kyrkan. Hon berättade att kyrkan byggdes 1737 och om tillbyggnaden 60 år senare.
I hennes berättelser fanns både sägner och sanningar. Till sägnerna hörde berättelsen om valet av plats för kyrkan. Det kan ha gått till så, att en av de drivande krafterna bakom bygget en gång sov ute, vaknade upp på den plats där kyrkan nu ligger och sa: "Här ska vår nya kyrka också ligga".
Ingela Jonsson tycker att lite originell får man vara, när man som hon, och många med henne, bor och verkar i Ulrika. Samhället ligger enligt henne vid vägs ände. Ett exempel i kyrkan:
Enligt gängse kyrkobyggnadstradition ska predikstolen placeras på norra kyrkväggen. I Ulrika kyrka finns den vid ett fönster på den södra väggen.
Förklaringen är löjligt enkel. Där är det ljusare och bättre för tjänstgörande präst att läsa i böcker och anteckningar.
När nuvarande biskopen, Martin Lind, gjorde visitation i Ulrika kyrka, ändrade han på en liten detalj. Altarbordet var förr placerat tätt intill väggen med altartavlan. Han ville ha det framflyttat så, att de som har altartjänst så mycket som möjligt är vända mot församlingen. Så gjordes också i Ulrika kyrka, och för det behövdes bara ett par enkla handgrepp.
Då upptäcktes att bordet stått alldeles stilla, även när kyrkan senast restaurerades. Altarväggen har målats, men bara fram till bordets skiva och sidostycken. Den ofärgade rektangeln på altarväggen talar nu tydligt om var bordet en gång stått, innan Martin Lind blev stiftets biskop.
Under Correns besök i Ulrika kyrka fanns också bra bevis på kyrkans centrala roll i samhället. Vid kaffebordet nära utgången satt en av ortens hantverkare. Han hade inget emot att turister och journalister gjorde ett besök i hans butik, innan de lämnade platsen.