Viktigast att minska fattigdomen

Efter 40 års bistånd till den fattiga världen ska Sverige nu få en "Politik för global utveckling" (PGU). Inom ramen för enprocentsmålet -- som man hoppas nå 2005 -- ska bistånd ges inom alla politikområden. Ledstjärnan är att skapa en rättvisare värld utan fattigdom.

Linköping2002-03-05 07:16

Sveriges utvecklingsbistånd uppgår för 2002 till 16,49 miljarder kronor, vilket är 0,74 procent av bruttonationalinkomsten (BNI).

Av summan går 4,2 miljarder till multilateralt samarbete, främst via FN.

Till bilateralt samarbete mellan Sverige och enskilda utvecklingsländer går 9,55 miljarder.

Sida ansvarar för huvuddelen av det bilaterala biståndet. Enligt Kommittén om Sveriges politik för global utveckling bör en större del av Sidas verksamhet flyttas ut från Stockholm till exempelvis Afrika.

Alla riksdagspartier har varit företrädda i kommittén som nått bred enighet om huvudpunkterna.

Betänkandet ska remissbehandlas till i höst, och sedan blir det en proposition till riksdagen. (TT)

Efter två års utredande lade på måndagen Globkom, det vill säga Kommittén om Sveriges politik för global utveckling, fram sitt betänkande.

-- Detta är inget biståndsförslag utan ett betänkande om utvecklingspolitik, betonade ordförande Maj-Lis Lööw (s) vid en pressträff.

Innebörden är att det traditionella biståndet bara är en del av strategin. Den ska på många olika plan driva frågor om exempelvis handel, näringspolitik, forskning, miljö och jordbruk. Alla departement inom regeringskansliet får uppgifter att verka för detta. Samordningen föreslås ske i en särskild enhet inom regeringen.

Fattigdomen

Det viktigaste målet förblir att minska fattigdomen i världen. Det ska ske både genom ekonomisk tillväxt och rättvisare fördelning av resurserna. Utifrån ett individperspektiv ska man "höja de fattiga folkens levnadsnivå".

Mer konkret är det fråga om att sprida "globala nyttigheter" till allt fler. Sådana nyttigheter uppstår om man exempelvis lyckas bekämpa smittsamma sjukdomar, korruption och konflikter och skapa vattenförsörjning och långsiktigt god miljö.

Svenskt näringsliv ska enligt betänkandet uppmuntras att utveckla produkter och tjänster som passar in i detta mönster.

Å andra sidan vill kommittén slopa det bundna bistånd som u-länder måste upphandla i Sverige. Formerna för samarbete mellan givar- och mottagarländer är en nyckelfråga i utvecklingsdebatten.

Direkt budgetstöd

Kommittén föreslår att Sveriges nuvarande bilaterala bistånd till bortåt 35 länder ska begränsas till cirka 20. Vartefter nuvarande avtal löper ut ska man granska vilka länders regeringar som uppfyller en värdegrund som anses avgörande för god utveckling:

-- Det handlar om att driva en politik som minskar fattigdomen, sade Maj-Lis Lööw. Dessutom ska det finnas en process för att få demokrati och jämställdhet och en strävan att förverkliga mänskliga rättigheter.

Biståndets viktigaste uppgift blir alltså att via en mängd kanaler stödja en sådan utveckling i varje land. Det handlar till exempel också om att bygga upp ett civilt samhälle med organisationer och individuell frihet.

Allteftersom ett land får ett stabilt och demokratiskt styre ska det bilaterala biståndet kunna övergå i generellt budgetstöd, det vill säga medel som regeringen kan använda självständigt och sedan redovisa för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om