Valentin trotsade kejsaren

Alla hjärtans dag hette ursprungligen Sankt Valentins dag och firades inte i Sverige. Men varuhuset NK importerade det amerikanska Valentines Day.Över en miljard alla hjärtans dag-kort skickas varje år, de flesta i USA och Storbritannien. Men varifrån kommer seden?

LinköpingLinköping2004-02-14 09:28

För att passa Sveriges sekulariserade befolkning bättre döptes dagen om till alla hjärtans dag och drogs igång med en stor annonskampanj år 1956.

Då var det kvinnorna som skulle köpa presenter till sina män. Det blev succé men den varade bara ett par år.

Bättra på moralen

Först i mitten av 1990-talet immigrerade alla hjärtans dag från USA för att firas i den form vi gör nu.

Dagen är döpt efter S:t Valentin, en kristen präst i 200-talets fortfarande hedniska Rom. Legenden säger att kejsar Claudius soldater kämpade dåligt. Felet, ansåg kejsaren, var att de ständigt tänkte på sina fruar och familjer. För att bättra på moralen förbjöd kejsaren giftermål.

Men i hemlighet fortsatte Valentin att viga älskande par. Detta gjorde kejsaren riktigt gramse och Valentin kastades i fängelse. Där blev han förälskad i fångvaktarens unga dotter. Valentin avrättades, men först sände han ett kärleksbrev till sin älskade med brevduva.

Vittne till mirakel

En annan legend säger att Valentin med Guds hjälp återgav synen till en romersk furstes blinda dotter. Fursten, Asterius, blev vittne till miraklet och lät döpa sig och hela sin familj. Kejsar Claudius anade här en politisk komplott och lät fängsla och avrätta Valentin.

I ytterligare en version fängslas Valentin för sin kristna tro och Asterius är hans fångvaktare.

Hur det nu må vara helgonförklarades Valentin efter sin död och förpassades till den kristna kyrkans mytologiska annaler.

Först 200 år senare, i slutet av 400-talet, kom S:t Valentin till användning igen.

Påven grep in

Kristendomen hade fått fotfäste i Rom men många hedniska seder återstod. En var Lupercalia-firandet den 15 februari, då den romerske skördeguden Faunus ärades.

Luperci-präster offrade en get för fruktbarhet och en hund för renhet till guden varpå getens hud skars i strimlor och doppades i offerblodet. Unga män tog remmarna och gav sig iväg för att vidröra kvinnor och fält. Faunus röda märke ansågs rena och bringa bördighet.

För att konkurrera ut Lupercalia-festivalen bestämde påven Gelasius I att S:t Valentin fick överta rollen som kärlekens och fruktbarhetens symbol. 14 februari skulle den kristna fruktbarhetsfesten äga rum, en dag före Lupercalia-firandet.

Men Lupercalia-festivalen lever kvar än idag. Från latinets ord för att rena, februare, kommer vårt februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om