På måndag den 6 augusti fyller han 50 år – och han kallar sig för "hockeyidiot".

– Ishockey är mitt största intresse, säger han. Men han har aldrig spelat ishockey. Som genuin Linköpingsbo – 46 av de 50 åren har han tillbringat i hemstaden med omnejd, undantaget fyra år på restaurangskola i Västerås – hoppas han att ortens herrlag någon gång ska lyckas ta ett SM-guld i ishockey. LHC Dam har ju vunnit SM-guld 2014 och 2015 och medverkat i SM-finaler 2016 och 2018.

Han följer LHC:s hemmamatcher i Svenska Hockeyligan (SHL), eftersom han är engagerad som publikvärd. Saab Arena har blivit något av ett "andra hem" för Sten under hockeysäsongen.

Artikelbild

"Roger Melin är bästa tränaren som LHC har haft", anser Sten Johansson. Han följer SHL-laget med stort intresse.

– Roger Melin är bästa tränaren LHC har haft, tycker han och uppskattar också flera spelare som han sett genom åren:

– Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl är bästa forwardsspelarna, säger han. Målvakter han tycker har gjort bra ifrån sig under åren är Marcus Högberg, Rastislav Stana, Christian Engstrand och Fredrik Norrena.

– Jag jobbade som eventsäljare tidigare och då fick jag se vissa matcher på närmaste pub, säger han. Under några år reste han i hela södra Sverige och marknadsförde kreditkort kopplade till Master Card.

– Jag stod på Statoilmackar eller golfbanor, bland annat på stora evenemang som Barsebäck Masters, berättar han.

Artikelbild

"Jag är bra på att köra bil och laga mat", säger Sten Johansson som också har bra koll på LHC i Svenska Hockeyligan.

Men han har även arbeta med annat: Efter utbildning på Katedralskolan jobbade han på Saab, sedan gjorde han 1988-1989 lumpen som hovmästare på örlogsfartyget HMS Carlskrona. Där följde han med på en resa över halva världen, som varade i fem och en halv månad:

– Vi avgick från Karlskrona och åkte sedan till Medelhavet, berättar han och nämner att fartyget gästade Turkiet, Grekland, Egypten, Spanien och Italien innan det styrde mot Kap Verde och Senegal.

Artikelbild

Sten Johansson ser fram emot ishockeysäsongen och hoppas att LHC:s herrar tar första SM-guldet. Damlaget har två SM-guld.

– Sedan åkte vi från Senegal till Brasilien, till Kanarieholmarna – och tillbaka till Brasilien, fortsätter han och nämner även Cuba, Jamaica och S:t Barthélemy (som 1784-1878 var en svensk koloni i Karibien). De landsteg även i USA och Portugal innan de var tillbaka i Karlskrona.

– Jag är befaren sjöman, upptagen i Kung Neptuns rulla, säger Sten Johansson om den gamla traditionen linjedop, inom handels- och örlogsflottan, som innebär en dopceremoni för dem som första gången passerar ekvatorn.

Ja, den sjöresan var något att skriva hem om! Nuförtiden blir det kortare resor för Sten – i egenskap av taxiförare. Han tog taxikort 2002 och kör nu åt ett bolag i Linköping. Det är ett yrke han trivs med. Efter att tidigare ha kört mycket kvälls- och nattskift är det nu dagtid som gäller.

– Jag har sett många soluppgångar och solnedgångar, och varit med om allt från "tillverkningsprocessen" till "sista färden", säger han. Mest udda platsen han körde till var Regna kyrkby. Ortnamnet är ju något man lägger på minnet, oavsett väderlek.

– Jag har kört över hela Östergötland, säger han och vill lova att det inte finns någon vit fläck på kartan. Så jag testar honom, och frågar om han vet var Värna ligger? Jodå, han beskriver snabbt att Värna ligger mellan Grebo och Ekenäs slott – och han känner också till Värna utanför Rimforsa.

Han snackar gärna hockey med passagerarna – och ibland händer det att någon LHC-spelare beställer en skjuts.

– I taxin diskuteras allt från politik till senaste forskningsrönen. Ibland får man vara psykolog och jag har fått inspiration till matlagning och en del recept, berättar han.

Sten Johansson, som finner stadens historia intressant, förser gärna taxikunderna med historiska anekdoter:

– Som Cigarrvillan, i hörnet Hamngatan-Drottninggatan: I källaren i det gula huset rullades cigarrer och cigarretter. I Kaga och Ljung fanns tobaksodlingar.

50-årsfirandet kommer att ske lite längre fram med familj, övrig släkt och vänner.

– På min födelsedag kommer jag inte att laga mat. Då får det bli en fika, säger han.