Albert Kollins liv är en tydlig illustration till välståndsutvecklingen under förra seklet. På tisdag fyller han 95 år.
-- Min far var snickare och smed på Millingstorps gård i Rök så det var naturligt att vi pojkar också tog jobb där, berättar Albert vars starkaste minnen härrör från krigsåren i början av 40-talet, då de bistra vintrarna ställde till stora problem med utfodringen av djuren.
-- VI hade 80 nötdjur och 12 hästar och när vattnet på gården frös, fick vi varje dag ta hästarna och hämta vatten från en granngård i Sandåsen. Ofta var det 40 grader kallt och vi hade en stor tunna på flaket som vi fyllde med hjälp av en vattenpump.
Albert, som hade gjort lumpen på A6 i Jönköping som hästkarl, fick en inkallelseorder vid krigsutbrottet.
Den återkallades redan dagen därpå eftersom Albert utsetts till ordförande i krigstidsnämnden med uppgift att sköta ransoneringskorten.
Vid sidan av sitt jobb på Millingstorp hade Albert under en period kommunala och fackliga uppdrag i Alvastra Kommun. Han satt med såväl i kommunfullmäktige som kommunalnämnden och var kassör i den lokala lantarbetarföreningen.
När Albert var i 30-årsåldern råkade han ut för en olycka som medförde att han under större delen av sitt liv fått klara sig med endast ett öga.
-- Men det har gått det med, säger Albert.
- Det var när vi högg sten som en stor flisa flög rakt in i ögat. Läkaren trodde först att det skulle gå att rädda, men en synnerv var så skadad så en operation hade kunnat äventyra även det andra ögat.
I början av 70-talet flyttade Albert med fru till Mjölby där han fram till pensionen jobbade inom parkförvaltningen.
Uppvaktar 95-åringen på tisdag gör bland annat två söner, tre barnbarn och tre barnbarnsbarn.