Elvaåriga Monna hoppas att julkalendern ska leda till fler roller, för hon trivs verkligen med att vara skådespelare.

– Jag vill jättegärna fortsätta för det är så himla roligt. Jag blir glad av det och får så mycket energi, säger hon.

Hon gjorde sin tv-debut i ”Kändisbarnvakten” som sändes i SVT i våras. Produktionsbolaget hade hittat henne på en artistförmedlingssida, när de letade efter barn med andra dialekter än stockholmska.

Artikelbild

| Artist. Monna Orraryd älskar att uppträda.

I slutet av förra året kom ett utskick från samma sida, där det stod att SVT sökte barn till julkalendern 2017. Det hölls en mass-audition som Monna missade, men hon fick en ny chans att provfilma strax före jul.

– Jag tänkte inte så mycket på att jag skulle kunna komma med, det var bara kul att söka.

Sammanlagt blev det fyra provfilmningstillfällen, men vid det sista var det i stort sett klart att hon fått rollen som Asrin – ett av tre barn som blir utvalda till skolan Framtidsakademin.

– När jag förstod att jag kommit vidare en bit så började jag tänka på att jag faktiskt skulle kunna få det, men jag blev ändå helt chockad. Det var jättecoolt!

Artikelbild

| Hade kul ihop. Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Rikard Wolff, Naima Palmaer och Monna Orraryd.

Bara tre veckor senare drog inspelningen igång.

– Så vi hade inte så lång tid på oss att fixa lägenhet i Stockholm, säger Monnas mamma Tanja.

Artikelbild

| Julkalendern. Lima, Asrin och Max blir antagna till Framtidsakademin.

De nästkommande tre månaderna fick familjen lägga pussel för att få ihop det. Tanja och Monnas pappa Martin tog ledigt några veckor var för att bo med henne, och resten av tiden delade far- och morföräldrarna på.

Det var långa dagar. Varje morgon hämtade en guvernant upp Monna och de andra barnen Naima och Vincent, och körde dem till studion.

Artikelbild

| Hemma. Monna Orraryd med pudeln Miso.

– Vi spelade in på en plats i taget, tills alla scener som skulle utspela sig där var färdiga, berättar Monna.

Hon hade läst hela det 369 sidor tjocka manuset i förväg, så hon var väl insatt i vad som skulle hända och varför. Därför fungerade det bra att hoppa fram och tillbaka i handlingen.

Artikelbild

| Kreativ. Till vardags går Monna Orraryd i musikklass. Just nu syns hon i SVT:s julkalender.

– Jag tycker att den här julkalendern är lite speciell jämfört med andra. Det är ett äventyr verkligen, och den har ett bra budskap: alla är olika och alla behövs.

Barnen arbetade sju timmar om dagen och pauserna ägnade de åt läxor för att inte komma efter i skolan.

– Det var så roligt så jag märkte inte av att det var stressigt. Det var när jag började skolan igen som jag förstod hur mycket lugnare det är där.

Dagen innan vi ses har hela familjen Orraryd varit på pressträff på SVT. Där fick de titta på de fyra första avsnitten.

– Under inspelningen tar man ju en scen i taget och det känns inte så äkta, men när man ser allting ihop så blir det jättemycket coolare, säger Monna.

Hon har spelat en del teater hemma och på fritids, och så har hon varit med i två av Symfoniorkestern i Norrköpings produktioner, där hon både dansade, sjöng och skådespelade.

Hon älskar att stå på scenen.

På fritiden går hon i cirkusskola, där hon också får uppträda, och så har hon en sköthäst – en ponny som hon tar hand om en gång i veckan.

– Och så går jag i musikklass, så det är mycket musik i mitt liv också.

Sedan höstterminens början spelar hon piano. Innan har det varit både blockflöjt, slagverk, fiol, oboe och elbas – men nu tror hon inte att hon kommer att byta instrument på ett tag.

Monnas kompisar tycker det är kul att hon ska vara med i julkalendern – och coolt. Själv är hon beredd på att hon kan komma att bli igenkänd på stan och det känns nästan bara roligt.

– Jag hoppas bara att det inte blir något hat och så, säger hon.

Hon har fortfarande kontakt med Naima och Vincent via sociala medier, och så har de träffats i samband med ljudinspelningar som gjorts i efterhand.

Rikard Wolff, som avled den 17 november, spelar den onda Doktor Ruben och Monna berättar att det där med att spela skurk var något han velat göra länge.

– Dom gångerna jag spelade mot honom tyckte jag han var jättesnäll och hans röst var jättecool. Jag tycker jättemycket om honom, säger hon.

Hon berättar också att han mådde dåligt under inspelningen och behövde vila väldigt ofta, men hon förstod aldrig hur sjuk han faktiskt var.

– Ändå gjorde han sin roll såå bra, han älskade den!

Den galna professorn spelas av Eva Rydberg, även hon en person i Monnas smak.

– Hon är jätterolig och har jättemycket energi.

Vad var roligast?

– Det var så mycket som var roligt. Alla vi som jobbade med det här lärde känna varandra så bra och hade så himla roligt ihop. Och så var det kul att få lära sig stunttricks. Och hur det går till på en inspelning. Och hur i hela friden man får det att se ut som att man är i rymden. Jag har lärt mig jättemycket, säger hon och strålar.