Henning blir ny präst i Sankt Olai kyrka

Henning Plath har varit präst i Motala i 14 år. Nu vill han prova något nytt och fortsätter inom samma yrke, men i en annan östgötsk stad.

Henning Plath slutar som präst i Motala. Hans nya arbetsplats blir Sankt Olai kyrka i Norrköping.

Henning Plath slutar som präst i Motala. Hans nya arbetsplats blir Sankt Olai kyrka i Norrköping.

Foto: Anders Rörby

Motala2019-08-30 10:28

Artikelförfattarens första minne av prästen Henning Plath: När han med ett pillemariskt leende la skumtomtar i barnens vinterskor på förskolan Krubban.

Bilden av den busige kyrkomannen fördjupades betydligt vid vårt nästa möte, då Plath intervjuades om sitt arbete som sjukhuspräst.

Nu slutar 48-åringen sin tjänst i Motala församling där han förutom sjukhuspräst även varit distriktspräst och under en period tillförordnad kyrkoherde.

Vad ska du göra i stället?

– Jag ska bli präst i Sankt Olai kyrka i Norrköping, en stor innerstadskyrka Mitt fokus kommer att ligga på gudstjänster och samtal. Jag tycker om de personliga samtalen, gärna spontana sådana.

Du är född och utbildad i Tyskland. Hur hamnade du i Sverige?

– När jag läst klart till präst fanns inga tjänster lediga i Tyskland, det skulle dröja upp emot ett och ett halv år innan jag kunde få någon. Min fru och jag sa att vi kunde hitta på något under tiden. Hon är läkare och fick jobb i Linköping. Jag skötte hemmet, men hängde också med på min frus svenska­kurser.

– Sedan fick jag arbete som lärare i tyska på Vadstenagymnasiet och genom en person där kontaktvägar in i den svenska kyrkan. 2005 ringde man från Motala och undrade om jag ville börja arbeta som präst här.

Ska ni bo i Norrköping?

– Nej, vi ska bo kvar i Skänninge och jag tågpendlar till jobbet.

Pendeln är ju inte helt pålitlig och du måste komma i tid till gudstjänsterna.

– Blir det förseningar får besökarna vänta, de kan ju inte börja på riktigt utan präst. Nej då, tågen går pålitligt för det mesta.

Hur känns det att lämna Motala?

– Ganska vemodigt, jag har lärt känna många människor. Motalabon i allmänhet är trevlig, rättfram och stolt över sin stad.

Roliga saker att minnas härifrån?

– Det är mycket. Men andakterna med barnen på församlingens förskolor är en. Och att kyrkan blivit synlig i samband med Vätternrundan. Vi har haft många besökare då och också fått välsigna cyklister innan de gett sig av.

Något tråkigt minne?

– När kyrkoherde Anders Wallberg plötsligt dog. Han var min närmaste arbetsledare och väldigt rolig att jobba tillsammans med.

Var tror du att du gjort mest nytta?

– I personliga samtal med människor och genom att utveckla högmässan tillsammans med organisten Annelie Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om