Han och familjen kommer i sin båt Muggebigge (döpt efter en visa av Povel Ramel) utifrån Vätterns spelblanka vatten denna heta onsdagskväll. Där ute har man legat för ankar vid Sandön och nu är det snart dags att embarkera nästa fartyg.
Peter Edlund är trubaduren som onsdags- och fredagskvällar ingår i kryssningsupplevelsen ut på Vättern med Kung Sverker: mat, dryck, visor – gärna dryckesvisor – och allsång.
Det är ett jobb han har i blodet.
Farfar Knut Edlund var känd som Östgöta-Lasse, en bondkomiker och sångare som på 1920- och 1930-talen reste omkring i USA:s svenskbygder och underhöll.
– Farfar skulle egentligen bara åka över och hälsa på sin bror, som hade emigrerat. Han blev kvar i nio år.
Och Peters pappa är Kenneth Edlund, som hade dansband, bland andra Edlunds Orkester, och som numera, liksom sonen, reser runt som vissångare, underhållare och Taubetolkare i duon Kenneth & Janne.
– Farsan kan ibland ta spelningar som inte jag kan ta, säger Peter.
Så gitarren kom tidigt in i Peters liv. Han hittade som ung scout snabbt rollen som allsångsledare och blev den som underhöll vid lägerelden.
För cirka 25 år sedan började karriären som sångare och underhållare, då i duon Peter & Ebbe. Ebbe var en kompis hemma från Vadstena, numera har Anders tagit över andra halvan av duon som alltså har blivit Peter & Anders.
– Vi ska försöka få i gång allsången vid slottet i Vadstena i helgen, säger Peter den onsdag i slutet av juli då jag träffar honom.
Peter & Anders jobbar mycket, året om och runt hela Östergötland. På personalfester, på gator och torg i olika centrumföreningars regi. Julgransplundringar, spelningar på förskolor och äldreboenden. Midsommarfirande i Skänninge är numera otänkbart utan Peter & Anders.
– Det är lite teater vi sysslar med också. Vi har olika roller när vi är ute och spelar och kallar oss för ’Puck & Kruka’ när vi spelar för barn. Vi framträder i påsk-kärringsutstyrslar, clowndräkter, tomtedräkter, julgris och julgran och allt möjligt och spelar upp en del scener för ungarna.
Peter är mycket av en historieberättare också.
– Folk vill ju gärna höra fräckisar har jag märkt. Och då vill jag gärna berätta sådana som man tvingas tänka lite för att fatta poängen i.
Han har en dröm att få låna en folkdräkt och iklädd den berätta dess historia och varför den ser ut som den gör.
Men han vill också berätta om visorna han sjunger och få fart på publiken. Kanske särskilt ombord på Kung Sverker.
– När folk har ätit och druckit ett par timmar är det dags att ta fram lite rasselgrejer och låta passagerarna delta. Maracas, tamburin och tvättbräda brukar jag dela ut och det går hem.
Under sommarledigheten jobbar Peter Edlund alltså två kvällar i veckan på Kung Sverker. Under resten av året är många kvällar och helger upptagna av spelningar i olika sammanhang. Ändå har han ett heltidsjobb.
– Till yrket är jag musikpedagog, berättar han.
– Jag började jobba i särskolan i Motala, sedan blev det förskolor under ett år men sedan 2009 arbetar jag på Platengymnasiet med elever som har problem och funktionsnedsättningar. Även där har jag dragit i gång julgransplundringar. Nytillkomna elever från utlandet har ju aldrig sett sådana traditioner. Ibland inte heller infödda svenska ungdomar…
Hur är det att stå och sjunga Lasse Dahlqvist och Evert Taube medan folk dricker vin, äter lax och fläskfilé och vill prata med varandra?– Det är faktiskt bara trevligt. Jag har aldrig varit med om annat än uppskattning. Men jag anpassar mig till vad det är för folk ombord. Efter många kryssningar så lär man sig det där.
Ibland säger skepparen på Kung Sverker, Olaf Svensson, till att Peter får lugna ner sig lite, avslöjar han.
– Då sticker han ut huvudet och säger ’nu är det min tur att prata lite om vad det är vi ser’.
Nelly Skoglund, servitris och besättningskvinna ombord på Kung Sverker säger att Peter Edlund är den bästa trubadur man haft med på kryssningarna.
– Han kan verkligen få med alla och det blir alltid rätt stämning!