Mats ska locka friluftsfolket till Motala

MOTALA2006-01-17 00:00

Mats Södling arbetar med att sprida en positiv bild av Motala. Tanken är att få andra att göra som han själv gjorde och flytta till kommunen. Fast hans första minne av staden är inte speciellt bra.

-- Jag var fem år och blev biten av en lömsk svan, säger han med ett skratt och berättar att han var på besök hos sin mormor och att de hade gått ner till strandpromenaden för att mata fåglar.

-- Det är åtminstone mitt första smärtsamma Motalaminne.

Mats Södling är född i Stockholm och bodde större delen av uppväxten i Nyköping. Till Östergötland kom han som student.

Bestämde väg

-- Efter gymnasiet arbetade jag först på fabrik med att packa stalltvätt och sen på parkförvaltningen i Nyköping, säger han och berättar att han kom fram till att det nog inte var riktigt det han ville ägna resten av livet åt.

Sagt och gjort. Inspirerad av en kamrat beställde han kurskatalogen från Linköpings universitet och strök alla kurser som han inte kunde tänka sig att läsa. När han hade gått igenom den var det bara en kurs som återstod, nämligen linjen för offentlig förvaltning, så den fick det bli.

Slingrig väg

-- Lite grann var det väl också att jag hade tron att om man jobbar inom offentlig förvaltning så är det lite säkrare anställning. För mig kändes det viktigt.

Efter examen följde ett par år på ekonomikontoret i Borlänge, men sen bar det söderut. 1984 hamnade han på Motala kommun. Där har han blivit kvar, men knappast på en och samma tjänst. Vägen har varit slingrig. Bland annat har han jobbat som budgetassistent på socialförvaltningen, flyktingsamordnare och näringslivssamordnare. Sedan tre år tillbaka är han marknadsföringssekreterare. En tjänst som han tänker behålla länge.

Marknadsför Motala

-- Min önskan är att ha ett jobb som jag trivs väldigt bra med och att jobbet i sig förändrar sig. Så känner jag att det är i dag. Jag är rätt rastlös som person och vill att det ska hända saker hela tiden.

Locka människor

Tjänsten innebär att han arbetar med att marknadsföra kommunen, ofta på mässor. Främsta syftet är att locka människor att bosätta sig på orten och att få dit arbetskraft. Det som lyfts fram är boendemiljön, att det är så nära till allting. Inte minst till vattnet.

-- När man marknadsför Motala så ska det inte vara så mycket prat och text, utan mycket bilder. Det är de fina Motalamotiven vi ska visa upp.

Är Motala verkligen en framtidskommun som går att marknadsföra?

-- Det tycker jag nog. Men det beror vilken målgrupp man riktar sig till. En målgrupp som vi till exempel ska rikta oss lite mer till är fritids- och sportfiskare, säger Mats som hoppas att de i ett första läge ska komma till Motala som turister och sedan vilja flytta dit.

Lockar till skratt

-- Det är just naturmänniskorna som har visat sig vara intresserade av Motala; fjällrävenjackor som tycker att det är för långt att flytta till Norrland -- för dem är Motala ett jättefint alternativ.

Mats Södling lockar inte bara folk att flytta till Motala. Han lockar även de som redan bor här till skratt när han tillsammans med kollegorna i teatergänget ställer till med buller och bång i Vilda Hildas revy på Gamla folkets hus.

-- Vi har jätteroligt. Just nu går vi in i en ganska intensiv period med revyn, eftersom den har premiär i slutet av mars, säger Mats som både är med och skriver manus och agerar på scenen.

Han känner sig stressad eftersom repetitionsarbetet har börjat och manuset ännu inte är färdigskrivet.

-- Det är samma ångest varje år, men det fungerar alltid i slutändan. Jag har vant mig vid att det är så. Vi i textgruppen behöver nog kniven på strupen för att producera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om