Ulf-Henrik Östlund har jobbat för Röda korset i halva sitt liv. På måndag fyller han 40 år.
-- Det ska bli roligt att fylla 40. Jag har hyrt en restaurang i Vadstena och arrangerat en konsert med coverbandet Guitar trouble.
Han påpekar att sättet att fira 40-årsdagen nästan är en tradition. Han firade nämligen på samma sätt när han fyllde 30 år. Då hade han 85 gäster. Den här gången är 260 vänner inbjudna.
-- Jag har en stor vänkrets. Vi får se hur många som kommer med tanke på att de är spridda över hela landet och även finns i England och Litauen.
Många av vännerna har han fått genom jobbet. Ulf-Henrik är nämligen rödakorskonsulent. Med tanke på att han har varit det under halva sitt liv, har han haft god tid på sig att samla på sig bekantskaper och nära förtrogna.
-- Egentligen ville jag bli journalist, men det ändrades i lumpen. Jag ansökte om vapenfri och hamnade hos Röda korset.
När värnplikten var över sa Ulf-Henrik till sin chef att han gärna skulle ha fortsatt att jobba för Röda korset om det hade funnits en tjänst. Efter två sommarmånaders arbetslöshet blev han uppringd av samma chef som erbjöd honom en tjänst som ungdomskonsulent i Linköping.
-- 1999 gjordes en stor omorganisation inom Röda korset. Där bestämdes det bland annat att man skulle vara ung för att jobba som ungdomskonsulent. Jag var ju inte så ung längre, så jag bestämde mig för att bli vuxen och sökte jobb som Röda korskonsulent.
De senaste fyra åren har han huserat på kansliet i Motala och har västra länsdelen som arbetsområde.
-- Just nu jobbar jag mycket med verksamhets-utveckling. Den här veckan har vi till exempel börjat med läxläsning i Charlottenborg i Motala.
Till läxläsningen kan barn komma som inte kan få ordentlig hjälp med läxorna hemma. Även vuxenstuderande är välkomna. Och föräldrar.
-- Tanken är att vi ska kunna hjälpa dem att bli ett bättre stöd för sina barn i läxläsningen.
Det som ligger honom allra varmast om hjärtat i jobbet är familjeåterförening. Det handlar om att hitta och få hit anhöriga till flyktingar som fått asyl i Sverige. Oftast är det män som har fru och barn kvar i hemlandet.
-- Det är helt fantastiskt att se ansiktet på folk som återförenas och som känner att de kan börja leva igen. De är så lättade över att äntligen kunna börja bygga upp något nytt tillsammans.
Att arbeta för Röda korset är dock inte bara solsken. Genom jobbet har Ulf-Henrik fått se en sida av samhället som han tidigare visste väldigt lite om.
-- Ibland har jag fått följa med människor till myndigheter. Det är skrämmande att se hur de kan bli bemötta. Hos myndigheterna saknas ofta den grundläggande medmänskliga människosynen om att vi är lika värda.
När han får frågan om han någonsin ångrar att han inte följde sina ursprungliga planer på att bli journalist, svarar han att han ibland kan drömma om att jobba som journalist eftersom han då skulle ha möjlighet att skriva om de orättvisor han ser i samhället. Fast ändra bana vill han inte.
-- Jag har haft en enorm tur som får jobba med människor som brinner för det de gör. Man får så mycket tillbaka.
-- Mitt jobb är det bästa som finns.