Men han slänger in en liten brasklapp. En envis hosta dröjer sig kvar sedan influensan, men målet är definitivt att klara de nio milen i Dalaskogarna. Oddsen för att han genomför loppet är goda, för den som känner Gert vet att han är sällsynt envis och målmedveten.

25 mils skidåkning har han hunnit med och det är egentligen för lite. Snön kom sent i Östergötland denna vinter.

– Men jag har tränat löpning tre, fyra gånger i veckan sedan i somras, så konditionen är tillräcklig. Jag satte upp Vasaloppet för att ha ett mål för min träning. Annars blir det inte av att ge sig ut i spåret.

Artikelbild

| Långa relationer. 47 år som curlingspelare, 15 år som ordförande och 40 års anställningstid på Toyota MTH. Gert Précenth gör inget halvhjärtat.

Därmed har ni förstått att idrott och motion är och har alltid varit en stor del av Gerts tillvaro, men i hemstaden förknippas han med en annan idrott. Att kalla någon för Mr Curling kan låta som en klyscha, men i Gerts fall har det fog för sig. Han har varit föreningens ordförande i 15 år – avgick 2010 – och är den mest meriterade spelaren. MAI har varit uppe i högsta serien sex gånger och i fem av dessa har Gert spelat i olika konstellationer. 2006 fick hans lag representera Sverige i en internationell turnering i Karuizawa i Japan där de fick spela på samma banor som i vinter-OS 1998.

– En kompis lockade mig till curlingen 1971 och då var jag 13 år. Något senare anslöt Mantorpsgrabbarna, Rolf Svensson, Peter Tunström och Lennart Johansson och vi var ett lag i elitserien. Jag sprang orientering också och tyckte att sporterna kompletterade varandra på ett bra sätt. Jag var i elitklass som orienterare, men slutade i 20-årsåldern på grund av en skada.

Vi träffas i curlinghallen en eftermiddag. Ena kortsidan i den prydliga kafeterian domineras av skor, prishylla och tävlingsbilder. Det är tyst och stilla till en början, men snart droppar en efter en av klubbkompisarna in för träning.

Efter så många år med slajdskor och stenar kan man tro att han tröttnat. Men icke. Det nuvarande laget (Olle Nåbo, Tommy Borén, Per Pettersson) kom trea i div I förra säsongen.

– Nej, jag lär mig något nytt varje dag. Och vi har kul. När vi spelade Oldboys-SM i Sandviken förra säsongen träffade jag många motståndare som jag känt i decennier.

Han fascineras av det strategiska spelet och kallar curlingen för isens schack. Den som är lagets skipper får inte var rädd för att ta snabba beslut. Koncentrationsförmågan måste vara på topp och kemin lagkamraterna emellan måste stämma om bra resultat ska uppnås.

Gert gillar långvariga relationer och det går igen också i yrkeslivet. Som 20-åring fick den nybakade teknikern från läroverket ett jobberbjudande på dåvarande BT (numera Toyota Material Handling) en vecka efter muck och sedan dess har han arbetat där.

– Vilken resa vi gjort. Jag började i den lilla fabriken på Industrigatan och var med om flytten och utbyggnaden på Lundby industriområde. Vi tillverkar i dag 10 gånger fler lagertruckar om året och är världsledande.

Gerts roll har alltid varit utveckling av elsystem. Under flera år var han chef för elgruppen på 18 man, men har numera titeln senior advisor med ansvar för den långsiktiga utvecklingen av energisystem. Det händer mycket på energisidan de närmaste åren och Gert är nyfiken och förväntansfull på vart utvecklingen ska leda. Han är något av en teknikfreak som inspireras av teknisk utveckling och dess tillämpning.

Intervjun går mot slutet och vi plockar ihop våra grejer. Gert slänger en blick mot de ännu tomma banorna och säger att han ska hem och titta på curlingmatcher i OS. Vad annars?