Prästen som lovar predikofritt

Torbjörn Ahlund är prästen som myntat begrepp som "garanterat predikofritt" och "stoppa plågsamma gudstjänstbesök". Hemma har han en egen lustgård i trädgården.

-- Varje männi-ska behöver en oas  men den kan utformas olika, säger  Torbjörn Ahlund, 50 år i dag. Han har inrättat en egen lustgård i ett hörn av trädgården med en enkel altarbild på plankväggen.

-- Varje männi-ska behöver en oas men den kan utformas olika, säger Torbjörn Ahlund, 50 år i dag. Han har inrättat en egen lustgård i ett hörn av trädgården med en enkel altarbild på plankväggen.

Foto: Fotograf saknas!

NÄSSJA2002-07-18 09:35

I en plankskyddad del av trädgården i Eneby utanför Vadstena har Torbjörn Ahlund byggt sig en oas. Här frodas rosor, ett aprikosträd, ett valnötsträd och en ginkgo som också kallas kinesiskt tempelträd.

Den klassiska lustgården, eller örtagården med livsträd och livskälla, har såväl praktisk som sinnlig funktion. Torbjörn har en enkel altarbild på plankväggen som han har fått av Göran Ottosson, vaktmästare i Vadstena klosterkyrka. Här är onekligen en rofylld vrå som något för tanken till klostrens traditionella innergårdar.

-- Varje människa mår bra av en lustgård som kan ta sig olika former. Det kan vara en kolonilott, en balkong eller en riktig lustgård, säger Torbjörn Ahlund, kyrkoherde i Rogslösa pastorat, söder om Vadstena, sedan 1985.

Han är född i Linköping, konfirmerad i Johannelund och fick redan som 17-åring jobb som ungdomsledare inom kyrkan i Mjölby.

Efter tre år var verksamheten på topp. Torbjörn Ahlund gick vidare till ett år på Vadstena folkhögskola och läste därefter in en teologie kand och en fil kand i psykologi på bara fyra år.

Under studietiden mognade yrkesvalet fram. Prästyrket må emellanåt vara ett jobb som alla andra.

-- Men man kan inte vara präst om man inte känner ett kall. Det gäller att göra alla jobb så bra som möjligt. Kanske kunde vi få tillbaka lite mer av känslan av att alla jobb är till för att tjäna andra, säger Torbjörn Ahlund.

Sinnesro för ordtrötta

Det var "Sinnesro", med undertiteln "garanterat predikofritt", som 1995 riktade uppmärksamheten på kyrkoherden i Rogslösa.

-- Människor, och jag också, är så fruktansvärt ordtrötta, säger han.

Sinnesrostunden var avsedd att skänka ro, stilla sig, hinna ifatt sig själv och få perspektiv på sin tillvaro. Kyrkans arkitektur, bilderna, ljusen och musiken betydde mer än prästens tal. Folk strömmade till kyrkan i stora skaror.

För två år sedan fick Torbjörn Ahlund Martin Lönnebos kulturpris för att ha lyckats förena kyrka och bygdekultur och för att ha fått sina sockenbor så delaktiga i församlingslivet. Pastoratet har sex kyrkor: Väversunda, Källstad, Herrestad, Rogslösa, Örberga och Nässja.

-- Men det är ingen konst att få folk till kyrkan. Det är bara att ordna en konsert med Carola eller Christer Sjögren så blir det smockfullt. Svårare är att få besökarna att känna sig som subjekt och se till enskilda behov, säger Torbjörn Ahlund.

"Stoppa plågsamma gudstjänstbesök" är ett utvecklingsprogram för kyrkans andliga aktivering.

Delaktighet och dialog

-- Kyrkan talar i grunden om gemenskap och delaktighet. Och det är dit vi ska. Gudstjänsterna skall anpassas till deltagarna, inte tvärtom, säger Torbjörn.

"Musik med mening" har dragit fullt hus till Örberga kyrka. Här är tanken att skapa dialog mellan musiken och texterna.

-- För visst finns det texter med tankar, konstaterar Torbjörn Ahlund. I Örberga har förekommit musik av storheter som Ulf Lundell, Louise Hoffsten, Cornelis Vreeswijk och Eric Clapton.

Torbjörn Ahlund skriver numera aldrig ner en predikan i förväg.

-- Jag kan inte skriva en predikan. Utgångspunkten får bli dagens text, ett tema, de människor som är där och platsen vi är på. Jag får svårare och svårare att hitta ord för tron och mysteriet, säger Rogslösas kyrkoherde som på sitt visitkort har devisen "Gör som Gud, bli människa".

Nu har Torbjörn Ahlund "varit präst i 25 år och människa i 50".

-- Och snart har jag varit präst längre än människa, tillägger han med en ordvändning.

Födelsedagen firas med öppet hus i Örberga församlingshem och avslutande mässa i Örberga kyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om