Michael Phalén, som fyller 50 år den 20 augusti, har sina rötter i Lönneberga i Småland, men flyttade till Grebo – mellan Linköping och Åtvidaberg – i andra klass. Uppväxten i Grebo har haft betydelse för honom. Det var där han bildade sitt första band och fick musikaliska vänner, som hängt med i alla år, och där i Klockargården ska han återförenas med banden på sin födelsedags-festival på lördag den 1 september.

– Då ska jag spela i sju olika band, säger han.

I Grebo sköljde punkvågen över den unge Michael Phalén.

Artikelbild

| Michael Phalén trivs i sin läshörna. I boksamlingen finns naturligtvis punklitteratur.

– När jag gick i fyran startade vi bandet Trög Hanza. Vi skrev egna texter och musik. I början av 80-talet var vi med i en musiktävling (Östgötarock) som tidningen Östgöten arrangerade. Det var hundra band från Östergötland och vi var det klart yngsta. Ett annat band han var med i var Mormor går lös i hallonlandet.

I bandet Tre-o-comp deltog de i en talangtävling i Grebo och vann.

– Vi gjorde inspelningar som vi släppte på kassett. Och på Folkets park i Åtvidaberg gjorde vi en bejublad konsert, som förband till Eddie Meduza.

Michael Phalén har även spelat i partybandet 6.08 med Mattias Persson och Tobias Pettersson.

Artikelbild

| Michael Phalén har inrett ett rum i bostaden till studio.

– Vi vann SM i gatumusik 1995 och 1997.

Tillsammans med Fredrik Zeijlon bildade han bandet John Stridh, ett namn som bara kom helt plötsligt när de funderade på vad bandet skulle heta. Och 2008 bildades Svensk Punk av Michael Phalén och Janne Boman.

Artikelbild

| Michael Phalén tar ton i sin studio.

– Vi sa att "vi skriver upp 20 bandnamn som vi tycker är bra" och vi hade båda skrivit Svensk Punk. Det var snabba poppiga melodier, med arga texter – politiska och samhällskritiska, berättar han. En av låtarna hamnade på en lista i Aftonbladet över 20 låtar som inte borde få spelas i radio.

– Det var bra reklam, vi spelade mycket i Stockholm. Bland annat på Café 44:an som är ett punkhak på Tjärhovsgatan på Söder.

Det var också i Grebo som Michael Phalén startade festivalen Sköna gröna Grebo för 15 år sedan, tillsammans med Tobias Pettersson. Första året som en "plojgrej", men sedan på allvar.

– Som mest kom det 2 600 besökare. Det kom folk från både Dalarna och Skåne till festivalen, säger Michael Phalén och berättar att entréavgiften var frivillig. Publiken fick betala vad den tyckte det var värt.

Många kända band och artister gästade festivalen – bland andra Docenterna, Johan Johansson, Staffan Hellstrand, Lars Demian och Perssons Pack.

Michael Phalén arbetar som timanställd. Linköpings kommuns Kultur och fritids-enhet engagerar honom emellanåt för att framträda på äldreboenden. Då kan Taube-låtar stå på önskelistan.

– Jag kör också liggande sjuktransporter, berättar han och nämner att han känner till geografin i länet ganska väl.

I bostaden på S:t Larsgatan i Linköping har ett rum inretts till en studio med ljudisolerat sångbås. Där sitter han och skapar. Tillsammans med Janne Boman i Mantorp har han skivbolaget Sven Pop i vilket man för fram nya talanger i rampljuset.

– Vi släppte bland annat tre singlar med Emilia Falk, som spelats flitigt i radio, säger han.

– Mitt allra nyaste projekt är "Phalén och stans bästa band", där jag spelar med helt nya människor, bland annat Tobias Wester och en arbetskollega från Kultur och fritid. Nu siktar han mot "andra halvan" som säkert också kommer att innehålla mycket sång och musik.