Erik, som snart ska fira sin 40-årsdag, har ett par timmar i hemmet innan det är dags för jobbet. Det har varit några intensiva dygn eftersom han som konsult arbetar med patientjournalsystemet Cosmic, och i detta arbete hjälpt Region Östergötland vid införandet av en ny version för någon vecka sedan.
Men är inte du sjuksköterska? (Som före detta Stureforsbor håller vi lite ordning på varandra.)– Jo, jag är sjuksköterska, och alltid sjuksköterska i hjärtat, svarar Erik.
Passionen för yrket har smittat av sig från mamma Maud, som jobbade som sjuksköterska på Universitetssjukhuset även långt efter pensionsdagen.
– Jag såg ju vad yrket betydde för henne, såg också skillnaden som hon kunde göra, ibland mellan liv och död, sorg eller lättnad.
Erik valde tidigt att studera till sjuksköterska. Han har svårt att tänka sig ett annat yrke där man får så mycket tillbaka i form av genuin tacksamhet från de människor man lyckats hjälpa.
Är det inte väldigt lätt att ta åt sig och tycka att det är svårt när det händer sorgliga saker?– Antingen tar man med sig sorgen hem eller så väljer man att fokusera på de episoder när hjälpen nått fram.
Vi diskuterar döden och han säger att man givetvis även som vårdpersonal upplever sorg när någon går bort, men att det också kan finnas något vackert i döden.
– När äldre säger att de är nöjda och känner att de gjort sitt, kan det bli fina stunder tillsammans med dem mot slutet. När en människa gått bort brukar vi ofta på sjukhusen öppna ett fönster. Det är en fin gest, en liten tanke på att själen ska få komma ut och ge sig iväg någonstans.
Erik Oxelgren har hunnit arbeta 17 år som sjuksköterska. Basen, eller hemmet som han själv säger, har varit kardiologen vid Universitetssjukhuset.
– Jag har jobbat inom hjärtintensivvården och vid akutkliniken, och fått vara instruktionssköterska – det vill säga ansvara för utbildning av vårdpersonal.
– Kardiologen är en bra klinik med möjlighet för anställda att växa och det ges utrymme för entreprenörskap. Det är tacksamt att vara i sådan miljö, säger Erik som själv är mycket av entreprenör och kunnat utveckla en del hjälpmedel för patienter.
Sjuksköterska i hjärtat, men han har ändå lämnat vården. Sedan en tid tillbaka är han i stället konsult inom Cambio Healthcare Systems, företaget som bland annat utvecklat Cosmic, ett system för patientjournaler.
Numera blir det en hel del resor för Erik till de nio regioner som infört Cosmic, han är bland annat på klinker för att ge råd och tips om hur systemet kan användas. Då är det bra att ha jobbat länge som sjuksköterska eftersom man vet hur vården fungerar.
Varför bytte du egentligen yrkesbana?– Det är ju ingen hemlighet med vårdens arbetsvillkor och lönesättning. Men framför allt har jag nu en ännu större förmåga att få utveckla förbättringar för vårdsektorn.
Självklart måste vi prata om Sturefors, samhället söder om Linköping, där Erik bodde som barn.
– Det var en trygg plats och gav en barndom med mycket lek. Vi barn hade väldigt stor frihet, en frihet som jag inte tror att barn har längre.
Inte på samma sätt som då, menar han och ser i dag många rädda föräldrar.
– Det är vårt största misslyckande, att vi blivit så rädda!
Erik leker fortfarande, inte minst inom hobbyn rollspel!
– Den som gillar rollspel betraktas nog av många som lite nördig, men numera berättar jag gärna om det och märker att det ofta väcker stor nyfikenhet. I rollspel får man tillåta sig att fly verkligheten en stund, precis som andra gör i en välskriven bok.
– I rollspelet skapar vi en grupp, som sedan väver en berättelse tillsammans utan att ha något skrivet manus. Historien får sitt eget liv och tar vändningar som ingen i helhet kan styra över. Rollspel ger erfarenheter som jag till och med numera har med i mitt CV!