Valet stod mellan att bli läkare och författare, och PC Jersild blev båda och något så märkligt som en bästsäljande författare med inriktningen svensk sjukvård. Dessutom en bitande satiriker som blivit lite snällare med åren.
-- När man blir äldre blir man nog mer förstående för människors brister, säger han.
Hur han blev författare? Den mer spektakulära förklaringen skulle kunna lyda att Per Christian Jersild i slutet av 1950-talet anmälde sig till en kvällskurs i novellskrivning. Bidraget kom med i novellsamlingen "Räknelära" som utkom 1960 och så var han författare.
Tonårsdrömmarna på en författarbana hade funnits där och han skrev sin första roman som 15-åring för byrålådan. Men vid yrkesvalet blev det medicinstudier. Dels för att det ansågs som ett "fint" yrke, dels för att hans favoritförfattare var läkaren Lars Gyllensten. Läkaryrket skulle bli PC Jersilds verkliga författarskola: som kandidat lärde han sig mycket genom att skriva journaler.
Om man går ytterligare lite längre tillbaka i vad som danade författaren PC Jersild kan man hitta svar i den delvis självbiografiska romanen "Fem hjärtan i en tändsticks- ask". Hans pappa hade en fundamentalistisk bibelsyn.
Själv tappade han barnatron som 14-åring och brottet med religionen var ett starkt skäl att börja läsa medicin.
Genombrottet kom med 60-talsböckerna "Calvinols resa genom världen" och "Grisjakten". Verkligt stor blev han med "Barnens ö" och "Babels hus" på 70-talet, inte minst tack vare filmatiseringarna.
-- Jag tycker nog att tv-serien som Jonas Cornell gjorde på "Babels hus" håller som berättelse, även om den naturligtvis i långa stycken är föråldrad beträffande fakta. Filmen "Barnens ö" är jag mer tveksam till, även om den var en positiv överraskning när jag såg den som ny. Men Kay Pollak och jag har nog väldigt olika människosyn och temperament.
"Babels hus" var ett frontalangrepp på svensk sjukvård som medförde ett slags uppvaknande bland allmänheten.
-- Det har ju hänt kolossalt mycket sedan dess. Men ett tungt problem kvarstår, den dåligt utbyggda primärvården som ska ta hand om alla dem som inte är i behov av det specialiserade storsjukhuset.
Han övergav den parallella karriären som läkare 1977 och har sedan dess arbetat heltid som författare.
-- Jag vet alldeles för litet om hur ett akutsjukhus fungerar i dag, säger han.
Som författare liksom kolumnist och debattör är han flitig och gärna kontroversiell, bland annat som anhängare till fosterdiagnostik och aktiv dödshjälp. Som vetenskapligt sinnad författare avrättar han gärna pseudovetenskapligheter som parapsykologi, slagrutor, naturpreparat eller astrologi.
PC Jersild fortsätter att arbeta intensivt och disciplinerat. Pensionsålder är inget för författare. En kommande biografi alltså och så bidrar han med en science fiction-artad novell i samlingen "Onsdagslegender".
Per Christian jerslid