"Bra att bidra till något värdefullt"Marianne Bernadotte

Antalet chimära ljus hon ska blåsa ut på födelsedagstårtan på torsdag innebär förstås respekt. Men det betyder inte att all verksamhet i den aktiva 80-åringens liv avstannar.

Stockholm (TT Spektra)2004-07-14 04:39

-- Just nu förbereder jag mig inför en resa till Peking i början på augusti för att dela ut Rodin Remediation Academys, berättar Marianne Bernadotte -- sedan drygt 20 år hedersordförande i den internationella forskningsstiftelsen för dyslexi.

De flesta som någon gång bläddrat i en veckotidning torde känna henne som den alltid lika välklädda och charmanta makan till Sigvard Bernadotte. Född prins, farbror till vår nuvaran de kung och en av förra seklets mest kända svenska formgivare och konstnärer. I 41 år, från det att de gifte sig 1961 tills Sigvard Bernadotte vid nära 95 års ålder gick bort den 4 februari 2002, stod de alltid vid varandras sida. Men bilden av Marianne Bernadotte som varande ett prydligt hustruligt bihang, utan egen identitet, kan knappast vara mer felaktig.

Var tandsköterska

-- Det har alltid varit viktigt för mig att ha en egen meningsfull sysselsättning och inte enbart leva genom min man, säger hon bestämt.

Hon föddes som Marianne Lindberg i Helsingborg där hon också växte upp, tog realen och utbildade sig till tandsköterska.

Ett överväldigande teaterintresse fick dock 21-åringen att 1945 söka till den treåriga elevskolan på Dramaten. Direkt efter utbildningen väntade engagemang på nationalscenen där hon blev kvar i åtta år. Sista rollen, innan hon lämnade Dramaten 1956, var som Nanine i Kameliadamen.

-- Även om jag inte stått på en scen sedan dess har teatern varit den röda tråden i mitt liv och jag är faktiskt glad över det, säger Marianne Bernadotte som bland annat fått regi av Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och haft legendarer som Inga Tidblad och Anders de Wahl som motspelare.

Låg bakom permobilen

Vanan att stå i rampljuset och kunna agera inför publik var inte precis till någon nackdel för nyblivna grevinnan Marianne Bernadotte, som snart upptäckte att det i äktenskapet medföljande kändisskapet gick att använda till något positivt. Bland annat blev hon "dörröppnare" åt provinsialläkaren Per Uddén när denne i mitten av 60-talet försökte få gehör för den individuellt anpassade elektriska rullstolen, permobilen, som han hade utvecklat.

-- Utan min hjälp hade permobilen aldrig kommit i indust-riell produktion, har Per Uddén sagt. Jag är glad över den insatsen. Permobilen betyder mycket för livskvalitén hos många funktionshindrade, påpekar Marianne Bernadotte, sedan 1970 hedersordförande i stiftelsen Teknisk hjälp åt handikappade.

Engagemang för barn

Per Uddén, som gick bort förra året, fick även Marianne Bernadotte att engagera sig i den inledningsvis nämnda dyslexiforskningen som också omfattar dyslexipedagogik. Ett skulpturinköp av en konstnär, drabbad av ögonsjukdom i barndomen, ledde till engagemanget för forskning på ögonsjukdomar hos barn, vilket resulterade i grundandet av Sigvard och Marianne Bernadottes forskningsstiftelse för barnögonvård. Det ledde i sin tur till att forskningslaboratorier i deras namn inrättats på S:t Eriks ögonsjukhus och Karolinska institutet.

-- Det har varit rena snöbollseffekten, skrattar Marianne Bernadotte som för sina filantropiska insatser promoverades till medicine hedersdoktor vid Karolinska institutet 1998.

-- Även om det varit oerhört slitsamt många gånger känns det i alla fall bra att man kunnat bidra till något värdefullt som kommer att finnas kvar när man själv inte längre gör det.

En fond i present

På formidabla Marianne Bernadottes meritlista finns även 180 akademiska poäng i bland annat konstvetenskap, hopsamlade efter flitiga studier som påbörjades 1977 och avslutades 1983. Året efter det att Sigvard Bernadotte fyllde 75 år och Sigvard och Marianne Bernadottes konstnärsfond instiftades.

-- Jag fick idén till fonden när man ringde och frågade vad Sigvard önskade sig i födelsedags-present. Det kom in en hel del slantar som gjort att vi kunnat dela ut stipendier till över hund-ratalet talangfulla ungdomar inom olika konstnärliga discipliner.

I våras var det tredje gången hon fick agera stipendieutdelare utan maken vid sin sida. Det kändes. Saknaden är fortfarande mycket stor.

-- Det är trist att vara ensam. Men tack och lov har jag fyra härliga barnbarn som låter mig ta del av deras liv och det kompenserar mycket, försäkrar Marianne Bernadotte, som firar sin födelsedag tillsammans med bland annat nämnda barnbarn och goda vänner i Sydfrankrike.

Sysselsättning: kulturvetare, medicine hedersdoktor m m.

Fyller: 80 år den 15 juli.

Familj: sonen Robert, dottern Marielle, barnbarnen Nicki, 21, Christina,17, Siri,15, Sophie, 11 samt broder Rune och halvsyster Ylva.

Bor: Stockholm.

Aktuellt: njuta av den sydfranska sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om