Namn: Jan Guillou,
Yrke: journalist, författare, hedersskaraborgare.
Fyller: 60 år den 17 januari 2004.
Familj: Sambon Ann-Marie Skarp, två vuxna barn.
Bor: I Stockholm och Roslagen.
Aktuellt: Skriva en ny roman.
-- Jag har ju kallats gubbjävel av yngre kollegor i tio år. Nu när jag äntligen är där kan jag i alla fall konstatera att förberedelsetiden har varit god, skrockar den blivande jubilaren belåtet.
Förvisso har han anledning att vara nöjd, författaren Jan Guillou. Het som han är just nu med båda sina bästsäljande romanfigurer flitigt exponerade i tv på bästa sändningstid.
Den hårdföre agenten Carl Hamilton kan ses i en action-späckad serierepris i TV 4. Samma kanal visar också fem timslånga avsnitt i den med spänning emotsedda dramadokumentärserien "Arns rike". Serien handlar i första hand inte om den oförvitlige men fiktive tempelriddaren Arn Magnusson öden och äventyr, utan om hans tid, 1100-talet, och det liv som då levdes i det namnlösa land där nationen Sverige skapades. Något som känns mycket angeläget för seriens manusförfattare och ciceron Jan Guillou att få berätta om. Han förklarar:
-- Sveriges skapelseperiod har negligerats av alla historietillverkare från Gustav Vasa och framåt för att den inte var tillräckligt kuriös. På 1500-talet var det viktigt att ha fina förfäder så den svenska kungalängden gick tillbaka till gubben Noak. Under 1600-talet uppfann man föreställningen att den grekiska och romerska kulturen egentligen var svensk med stam-ort i Uppsala.
-- Som grej var ju detta svåröverträffat. Så nästa gång det ska tillverkas historia, på 1800-talet, gör Tegnér, Atterbom och andra oss till vikingahjältar i sina sagor och dikter och omvandlar dem till en slags historia. Men trots att den är lika falsk som tidigare vanföreställningar lever den kvar än i dag i form av den rasism och nazism som vikingasagan leder in i. Därför är det väldigt viktigt att ta död på den.
Författaren delar själv ut nådastöten i "Arns rike" genom att visa att Sverige under denna period befinner sig i ett tumultartat skede med intensiv invandring och ett konstant flöde av idéer och impulser utifrån.
-- Detta skapar sådan dynamik att en efterbliven region som Västergötland-Östergötland, som inte ens var en egen stat, kan stå emot en stormakt som Danmark. Där och då föds Sverige. Och den berättelsen är både sakligt sett och till sin politiska innebörd totalt omvänd i förhållande till vikingasagan och därför mycket viktig att berätta, fastslår Jan Guillou.
Tio böcker som sålts i mer än fem miljoner exemplar har det blivit om Carl Hamilton, som han levt med i över 20 år. Arn har han inte känt lika länge, men drygt två miljoner exemplar av de fyra utgåvorna har i alla fall hittat köpare. I Norge och Danmark har för övrigt Arn-böckerna hittat fler köpare än Harry Potter-böckerna.
Vilken av de populära figurerna Hamilton och Arn skulle deras skapare själv vilja vara om hänsyn tas enbart till deras karaktärsegenskaper? Också en fråga. Men efter några sekunders fundering kommer i alla fall svaret:
-- Eftersom Arn Magnusson är ett helgon och Carl Hamilton en typisk realpolitiker borde valet egentligen vara enkelt för det är svårare att vara helgon än cyniker. Dessutom tar Arn ett större ansvar och söker svaren hos sig själv medan Hamilton alltid kan skylla ifrån sig på någon överordnad. Så jag väljer helgonet, säger Jan den Helige och skrattar.
I en intervju har han sagt att det i längden blir tråkigt att bara skriva om hjältar. Att det någon gång vore kul att också skriva om de stygga pojkarna -- the bad guys. Mycket tyder på att Jan Guillou ger sig själv detta nöje i 60-årspresent. För så snart det återstående redigeringsarbetet med "Arns rike" är klart tänker han sätta igång med nästa skrivarprojekt -- en roman som ska få titeln "Tjuvarnas marknad". Och den är varken historisk eller handlar om snälla hjältar.
-- Det är en nutidsroman som ska skildra det som är vårt samhälle i dag. Där den som stjäl för 20 000 kronor hamnar i fängelse, medan de som stjäl en miljard inte ens riskerar att bli anhållna, avslöjar författaren, inte utan förtjusning.
Får han leva och ha hälsan och ingenting ovidkommande stör den omvittnat strikta arbetsdisciplinen är "Tjuvarnas marknad" tänkt att komma ut någon gång på sensommaren eller i höst.