Underhållare somblev trendspejareJonas Hallberg

En kort avstickare till Paris tillsammans med hustrun tar hand om själva födelsedagen. Firandet däremot skjuts upp till våren när klimatet torde vara gynnsammare för en utomhusfest.

Stockholm (TT Spektra)2004-12-06 04:03

Inför själva sakfrågan ställer sig dock den blivande jubilaren något undrande:

-- 60 år? Är jag det? Jag trodde jag var 30?

Det återstår förstås att se. I vilket fall är det ingenting som slår att för första gången bli farfar. Vilket för Jonas Hallbergs del inträffade den 13 november i år när lilla Emeli, sonen Martins och hans sambo Dolores förstfödda, gjorde efterlängtad entré.

-- Släkten lever vidare. En fantastisk, omtumlande känsla.

Vidsynt domare

De flesta i den yngre generationen känner honom som den vidsynte domaren som hellre friade än fällde när han under många år och fram till i våras skipade rätt i tv-sändningen av Sveriges Radios legendariska frågelekprogram "Vi i femman". Medan den äldre i första hand torde förknippa honom med "Måndagsbörsen", det underhållningsprogram som Jonas Hallberg ledde från starten 1979 och som älskades och hatades, rosades och risades, inte minst för sina halsbrytande intervjuer.

Det kan heller knappast ha undgått någon som knäppt på radions P1 en fredagseftermiddag att den mest långlivade av trendspejarna i det sedan 1989 omåttligt populära eternellprogrammet "Spanarna" heter Jonas Hallberg. Vars mångåriga växelbruk mellan radio och tv, kompletterat med krönikeskrivande och annat svarar väl upp mot den egna yrkesbeteckningen -- diversearbetare inom media.

Oanade höjder

I begynnelsen, efter avlagd examen i Uppsala, var dock juristen Jonas Hallberg. Efter fyra år som allmän handläggare på Riksrevisionsverket insåg han emellertid att detta inte var hans kopp te.

-- Vår uppgift var bland annat att se till att andra myndigheter var effektiva och då blir man ju väldigt avhållen och älskad, påpekar Jonas saktmodigt.

Den uppgiften slapp han dock vid nästa anhalt -- Dramatiska Institutets film- och tv-regilinje. Här förverkligades i stället en gammal dröm från studenttidens livaktiga deltagande i nations- och spexlivet, där studenten Hallberg framförallt utmärkt sig som en sällan nödbedd talare som aldrig missade en chans att föra talekonsten till nya, oanade höjder.

-- Det där har jag fått i arv. Både far och farfar, som också var jurister, höll tal i alla lägen. Minsta familjehändelse harangerades med välfunnen retorik, berättar Jonas och bekräftar ett tidigare löst rykte:

-- Jo, jag håller kurser i retorik när sådana efterfrågas.

Odrägligt självgod

En och annan minnesgod tv-tittare minns nog den odrägligt självgode typen Johnny Orson, alias Jonas Hallberg, som dök upp i underhållningsprogrammet "Häftig Fredag" 1978. Den stora inkörsporten till tv-rutan kom dock året därpå när redan nämnda "Måndagsbörsen" drog igång.

-- Det blev en speciellt roligt femårsperiod. Inte minst för att programmet var direktsänt och allting kunde hända och också hände. Vi hade även levande musik i studion, vilket inte är så vanligt nuförtiden, menar programledaren.

Nästa rockad inträffade 1988 när Jonas Hallberg tillsammans med två andra verbalt begåvade roliga gubbar, Adde Malmberg och Bertil Goldberg, startade S.U.C.K, Stand Up Comedy Klubb, sammanslutning för upprättstående komiker.

Dimpa ner i Krokom

Alla hittills nämnda verksamheter har därtill under årens lopp varvats med flitiga framträdanden som föreläsare och debattledare på konferenser för såväl näringsliv som offentlig sektor. I dag är också detta, parat med mycket resande runt om i landet, det som upptar mesta tiden i Jonas Hallbergs agenda.

-- Det kan handla om att dimpa ner i en ort som till exempel Krokom, leda en seriös debatt under dagen och sedan skoja om det hela vid den efterföljande middagen på kvällen. Vanligare är dock att jag är med och representerar den som begriper minst och ställer frågor till talarna. Det kan bli rätt kul när experten möter lekmannen på det sättet, menar Jonas innan han påpekar:

Lovande författare

-- Detta ägnar jag mig alltså åt i väntan på Det Stora Klippet - att ge ut en liten bok. Som visserligen inte är påbörjad ännu men som jag i alla fall har en idé om. Som författare anser jag mig nämligen vara ganska lovande. Jag vet bara inte riktigt när löftet ska infrias. Att skjuta upp saker till morgondagen känns ofta frestande.

Att ännu en gång få leda ett underhållande intervjuprogram i televisionen står annars högt upp på den blivande 60-åringens önskelista.

-- Att få göra någonting à la Parkinson vore fantastiskt kul. Han är ju faktiskt också ganska ålderstigen. Om nu det är en förutsättning.

Yrke: Jurist, mångsysslande underhållare.

Fyller: 60 år den 7 december.

Familj: Hustru Birgitta, barnen Martin, Maria, Magnus, barnbarnet Emeli.

Bor: Bromma.

Aktuellt: Rimma i TV4:s rimstuga dagen före julafton, bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om