Homosexuellakan inte adopterafrån utlandet

Efter ett år med den nya lagen har bara ett homosexuellt par hittills fått godkänt av svenska myndigheter att adoptera ett barn från utlandet. Inget av de länder adoptionsorganisationerna samarbetar med vill dock lämna barn till homosexuella föräldrar.

Stockholm (TT)2004-01-31 07:17

Om uppmärksamheten kring homosexuellas rätt att få adoptera var stor innan lagen trädde i kraft den 1 februari förra året så tycks intresset måttligt ett år efteråt.

Bara ett fåtal homosexuella par har hört av sig till adoptionsorganisationerna, visar den rapport som Statens nämnd för internationella adoptioner (Nia) skickade till regeringen på fredagen.

I flera fall har paren inte återkommit sedan de fått höra att de länder som organisationen samarbetar med inte tar emot ansökningar från homosexuella par, enligt rapporten som bygger på samtal med de auktoriserade adoptionsorganisationerna i Sverige, representanter från utländska myndigheter och information från svenska kommuner.

Uppgivenhet

Sören Andersson, som är förbundsordförande för RFSL, tycker att det är helt naturligt att så få hittills ansökt om att få bli adoptivföräldrar. Dels har lagen inte gällt så länge, dels kräver ett beslut att adoptera eftertanke.

-- Jag tror att många känner uppgivenhet inför de signaler adoptionsorganisationerna sänder, säger han.

I rapporten uppger samtliga adoptionsorganisationer att inte något av de länder de samarbetar med kan tänka sig att lämna barn till homosexuella adoptivföräldrar.

-- Det går inte att adoptera från utlandet utan att gå via de auktoriserade organisationerna och de hävdar hela tiden att de inte har kontakter med länder som accepterar samkönade par, säger Sören Andersson.

Attitydförändring

Gunilla Bodin, direktör på Nia, konstaterar efter samtal med utländska myndigheters representanter att det krävs en attitydförändring innan det kan bli möjligt att få adoptera utländska barn om man lever som registrerad partner.

-- På samma sätt som det skett förändringar i Sverige kan det väl ske i utlandet också, men man får räkna med en långsiktig förändring, säger hon.

Sedan lagen infördes har flera homosexuella par godkänts för styvbarnsadoption, hur många vet Nia inte.

Däremot har bara ett par hittills fått myndigheternas godkännande att adoptera ett utländskt barn. Det manliga paret fick sitt medgivande som adoptivföräldrar i november. Ytterligare två manliga par är under utredning och ett par har anmält sig till förberedande gruppsamtal.

-- Jag tror man hoppas att situationen ska ändra sig, och det ganska snart, säger Marie Alm på Nia.

Ett medgivande om adoption gäller i två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om