Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) och Svenska kyrkan är överens om att nu pågående samtalsgrupper om mångfalden i kyrkan inte ska ifrågasätta kvinnliga präster.
Samtalsgruppernas syfte är att försöka nå enighet mellan olika djupt splittrade fraktioner inom kyrkan; bland dem grupper som är emot kvinnor som präster.
Dispyten mellan Jämo och Svenska kyrkan fick sin början redan sommaren 2003 efter det att två studentpräster, Annika Borg och Johanna Almer, protesterat till ombudsmannen. Anmälan gick ut på att kyrkan, som studentprästerna uppfattade det, givit vika för påtryckningar från kvinnoprästmotståndarna. Detta genom att kyrkan tillmötesgår "de krav som motståndarna ställer för att stanna kvar i kyrkan".
Jämo, Claes Borgström, reagerade omedelbart på anmälan, och flera mejl, brev och telefonsamtal som stödde kritiken strömmade in. Skriftväxling följde, men Jämo var inte nöjd med svaren från Svenska kyrkan och föreslog till slut ett möte. Mötet hölls i slutet av januari mellan Claes Borgström, ärkebiskop KG Hammar samt ytterligare sju personer från respektive organisation.
Från kyrkans sida underströks att tanken med samtalen aldrig varit att ge utrymme för någon som helst diskussion om ställningen för de präster som är kvinnor. Däremot erkänner kyrkan att vissa omständigheter, bland annat sättet inbjudan formulerats på, "olyckligtvis" har kunnat uppfattas som att kvinnoprästfrågan skulle ingå i samtalen.
Kyrkostyrelsen ska nu informeras om resultatet av överläggningarna. Ärendet är dock inte avslutat; Jämo kommer att följa utvecklingen av samtalen framöver.