Namnet har skiftat något. Ibland har det kallats för frigörelsedag, andra år för homovecka. Hur som helst har homo-, bi- och transsexuella tågat på Stockholms gator i 25 år.
-- Från början hade det mer arten av en arg, politisk demonstration där man ville bli synliggjord. I dag är det mer karnevalsstämning. Allvaret finns kvar, men det är mindre synligt, förklarar Robert Karlsson-Svärd, informationssekreterare på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL).
På dessa 25 år har mycket hänt. Homosexuella har "friskförklarats", de kan ingå partnerskap och adoptera barn. Men fortfarande återstår mycket, tycker Robert Karlsson-Svärd, i synnerhet vad gäller attityder.
-- Vi måste arbeta mer med personalen som arbetar med frågorna för att förändra och förbättra attityderna. Riksdagen har i flera år sagt till polismyndigheten att öka kunskapen och se till att prioritera homofobibrott, men ändå är kunskapen dålig, säger Robert Karlsson-Svärd.
För honom är Pridefestivalen ett andningshål där de homosexuella kan vara helt öppna.
-- Den funktionen var ännu viktigare förr, att det fanns några dagar då man kunde ta "semester" på något sätt, säger han.
Nicke Johansson, pressansvarig på föreningen Stockholm Pride som arrangerar festivalen, berättar om jubileumsplanerna.
-- Vi firar det med ett osedvanligt späckat program av seminarier, debatter och så förstås fester och artistframträdande, säger han.
Festivalen hålls mellan den 31 juli och den 4 augusti i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Nicke Johansson räknar med 16 000--17 000 besökare. Veckopassen, som i år är 7 000 mot förra årets 6 000, är redan slutsålda. För de som inte skaffat ett sådant, finns dagsbiljetter att köpa.
Att det är valår kommer inte att gå någon förbi.
-- Vi har ett koppel av politiker som kommer och hälsar på. Alla politiska partier utom kristdemokraterna har också sina små valstugor på festivalområdet, säger Nicke Johansson.
Dessutom hålls två politiska debatter, dels med ungdomsförbunden och dels med företrädare för alla sju riksdagspartierna.
Miljöpartiet tjuvstartar med lanseringen av webbplatsen Gaywatch, där alla kan gå in och berätta om sina erfarenheter vad gäller diskriminering och ge förslag på förbättringar.
Festivalen har vid ett flertal tillfällen kritiserats för att vara för oseriös.
-- Jag tycker kritiken är obefogad. Den handlar mest om att man inte läst vårt program. Stockholm Pride är så mycket mer än vad som händer på Tantolunden. Under veckan händer allt från queerfeministiska marscher till viskvällar på kaféer där man sjunger protestsånger från 70-talet, säger Nicke Johansson.
Festivalen är i år också mycket mer "kvinnlig" än tidigare år, hävdar Nicke Johansson.
-- Både på den seriösa sidan och när det gäller party är det ett överskott på aktiviteter för kvinnor.
Pridefestivalen
FAKTA: Pridefestivalen pågår mellan den 31 juli och den 4 augusti i Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Festivalledningen räknar med mellan 16 000 och 17 000 besökare.
Den största attraktionen under festivalen är vanligen lördagens parad som går från centrala Stockholm till Tantolunden. Förra året deltog cirka 30 000 människor i och längs med tåget. Uttrycket Pride, som på engelska betyder stolthet, föddes 1969 i gayrörelsen i USA och var en reaktion mot polisens trakasserier av de homosexuella. Sedan dess har Pridefestivaler firats i storstäder över hela världen. (TT)