Lysande exempel på de förstnämnda kan bland annat beskådas i SVT just nu i "Scener ur ett äktenskap". Den klassiska dramaserien från 1973 inleder en 15 biofilmer lång Bergmansommar i rutan och avslutas i höst med första avsnittet på den nyinspelade fortsättningen på "Scener ur ett äktenskap" - "Saraband".
Alltihop är en tribut till Ingmar Bergman som fyller 85 år den 14 juli. Men där en bit, om man så vill, också kan ses som en hyllning till en livslång vänskap och ett särdeles gott samarbete mellan mästerregissören och hans mästertolkare -- den likaledes kända och erkända blivande 80-åringen Erland Josephson som medverkar i flera av filmerna.
De lärde känna varandra under skoltiden på Norra Latin i Stockholm där båda var eldsjälar inom skol- och studentteatern. Bland annat regisserade den 22-årige Bergman den 17-årige gymnasisten Josephson i rollen som Oberon i en uppmärksammad skolföreställning av "En midsommarnattsdröm".
Det var säkert heller ingen slump att den nye teaterchefen på Helsingborgs stadsteater, Ingmar Bergman, 1945, året efter tillträdet, såg till att den naturbegåvade teatertalangen Erland Josephson knöts till ensemblen trots att han saknade formell teaterutbildning.
Bergman tvekade heller inte att ett år senare testa den yngre skådespelarvännens filmiska egenskaper genom att ge honom en mindre roll som tjänsteman på en pastorsexpedition i filmen "Det regnar på vår kärlek" -- Erland Josepsons filmdebut.
När Ingmar Bergman samma år drog vidare till Göteborg för att arbeta som regissör på stads-teatern där blev dock Erland Josephson kvar i Helsingborg i tre år till.
För att sedan, på den förstnämndes varma rekommendation kan tänkas, beträda tiljan i rikets andra stad.
Här blev den skönlockige Erland Josephson en, inte minst av den kvinnliga publiken, uppskattad aktör efter en rad minnesvärda älskarroller, exempelvis Petrucchio i "Så tuktas en argbigga".
1956 lämnade Erland Josephson Göteborgs stadsteater för Dramaten i Stockholm. Här återupptog snart skådespelaren och regissören sitt gamla samarbete. Men inte på scenen utan i filmateljéerna, vilket resulterade i filmerna "Nära livet" och "Ansiktet" som båda kom 1958.
Därefter hann det faktiskt gå tio år innan de båda skolkamraterna återigen arbetade tillsammans på var sin sida om en filmkamera, i Bergmanfilmen "Vargtimmen".
Redan året därpå, 1969, fortsatte dock samarbetet i "En passion". Och tre år senare, 1973, i "Viskningar och rop" som ingår i denna sommars tidigare nämnda tv-sända Bergmankavalkad.
Parallellt med filmandet under den här tiden, 1956--1973, gestaltade Erland Josephson också en rad lysande roller på nationalscenen. Bland annat en uppmärksammad markis de Sade i "Mordet på Marat".
Han hann också med att svinga ordförandeklubban i Teaterförbundet i tre år innan han 1966 blev chef för Dramaten efter -- just det -- Ingmar Bergman.
Arbetsmyran Erland Josephson har dessutom ägnat sig åt ett omfattande författarskap -- inte minst dramatik. Hans senaste pjäs, "En natt i den svens-ka sommaren", hade kritikerrosad urpremiär på Dramaten så sent som i fjol.
Om dramatikern Josephsons dator fortfarande är påslagen är inte bekant. Att skådespelaren Josephson är i gång för fullt vet dock alla som i vår skrattat åt hans Monsieur Fleurant i Molières "Den inbillade sjuke" på Dramaten. En roll som förstås även görs av samme Josephson när pjäsen från och med den 9 juli går upp som sommarföreställning på Stora scenen.
I höst ska 85-årige Ingmar Bergman sätta upp Henrik Ibsens "Rosmersholm" för Radioteatern. En av rollerna är redan vikt åt en av svensk teaterkonsts störste aktörer någonsin -- 80-årige Erland Josephson. Som, om han inte blir gratulerad av nämnde regissör och vän sedan sex decennier på själva födelsedagen, säkert räknar med att bli det dagen innan enligt vad han avslöjat tidigare:
-- Vi ringer alltid varandra på lördagarna.