Nu trappar hon ner

Hon har just återvänt till sommarstället på Ljusterö efter ett besök hos sin syster i Västerbotten. Ett antal burkar med nykokt hjortronsylt vittnar om att resan varit givande på mer än ett sätt.

Stockholm2003-08-12 04:45

-- Det var gott om hjortron där uppe i år. Förhoppningsvis blir det några kantareller här nere också lite senare, säger Anita Gradin hoppfullt.

Bär- och svampplockning och syltkok. Fiske och strövtåg i skog och mark. Och massor med tid tillsammans med "livets efterrätt" -- de båda barnbarnen.

Den blivande 70-åringen försäkrar att hon njuter till fullo av sensommarens alla ljuvligheter. Men hon vore inte den hon är om hon inte också såg fram emot den 23 augusti:

-- Då öppnar valstugorna inför folkomröstningen om euron. Vi är ett gäng som sedan i våras jobbar för Ja-sidan inom Stockholms stad och län . Själv ska jag hålla till i en valstuga utanför Åhléns varuhus och det ska bli kul.

Inte nog

Det har gått fem år sedan hon blev folkpensionär. Och drygt fyra sedan Sveriges första EU-kommissionär lämnade Bryssel. Men efter mer än 40 år i det offentligas tjänst, både in- och utrikes, har Anita Gradin inte fått nog av vare sig arbete eller politisk hetluft.

-- Så länge man känner att man har energi kvar tror jag det är viktigt att hålla igång och ta vara på de kunskaper och erfarenheter man samlat på sig. Skulle man bara sätta sig ner skulle man nog bli sjuk. Men jag brukar säga att nu har jag i alla fall gått ner till heltid eftersom jag är ledig på helgerna.

-- Och så kan jag ju tacka nej till ett uppdrag om det verkar ointressant, skrattar pensionären in spe.

Det sistnämnda inträffar dock inte ofta, medger hon. Att sitta ordförande i prioriteringskommittén för Fas, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, är till exempel "väldigt spännande". Liksom att vara statens representant i Handelhögskolans direktion där hon framför allt sysslar med uppbyggandet av en motsvarande skola i Riga i Lettland. Ordförandeskapet i Handelskammaren Sverige-Israel är också "mycket engagerande". Och hon ser fram emot att få fortsätta den nya utredningen om att göra nationaldagen till en röd dag i almanackan, i enlighet med riksdagens nyligen tagna beslut.

Stryka en helgdag?

-- Sjätte juni har ju vuxit i betydelse och jag tycker det är rätt att vi följer många andra länder därvidlag. Frågan är bara hur det ska gå till och vad det ska få kosta, säger utredningens ordförande, Anita Gradin.

-- Antingen kan man ta det via arbetstidsförkortning eller stryka en redan befintlig helgdag, fortsätter hon. Frågan är i så fall vilken. Det finns ju faktiskt kyrkliga helgdagar som vi i Sverige nästan är ensamma om, till exempel trettondagen och annandag pingst. Men alla religiösa samfund i Sverige ska få säga vad de tycker i den här frågan. Precis som vi kommer att vända oss till en rad ekonomer för att ta reda på vad det kostar. Och givetvis gå runt till arbetsmarknadsorganisationerna och höra deras synpunkter.

Trafficking

Sedan 1995, hennes första år som EU-kommissionär med bland annat migrationsfrågorna på sitt bord, har Anita Gradin varit engagerad i att få upp världens blickar för den smutsiga människohandeln med unga kvinnor som numera går under beteckningen trafficking. Till en början möttes hon av total oförståelse. Inte minst från de manliga kollegorna i Bryssel, som besvärat skruvade på sig var gång frågan fördes på tal.

-- Det där är väl inget problem, sa man. Precis som man säger i Norrland i dag, anmärker Anita Gradin torrt.

Själv har hon ingalunda släppt engagemanget för trafficking-problemen. Via Kvinnoforum, som hon tillhör, reste hon i våras bland annat runt ute i landet och pratade om saken. Och hon glädjer sig åt den oväntade draghjälp man fått av Lukas Moodyssons uppmärksammade film "Lilja 4-ever".

-- En utmärkt film som jag önskar alla fick se.

Bemärkelsedagen kommer att firas med öppet hus hemma i Stockholm.

-- Fast jag har inte fattat än att det är 70 jag fyller, och det är kanske lika bra det, säger den blivande jubilaren och skrattar obekymrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om