15-åriga Tilde Nordqvist vet precis vad hon vill och det är att arbeta med film, antingen framför eller bakom kameran. Början på den vägen blir det estetiska programmets teaterinriktning på Holavedsgymnasiet i Tranås. Och flytt till en egen liten lägenhet.

– Det är lite nervöst, säger Tilde, jag vet ingen annan från Motala som ska gå där. Jag kommer sakna mina kompisar här men jag kommer att åka hem ofta på helgerna.

För att snabbt lära känna folk i Tranås är planen är att försöka kontakta elever som går på skolan redan innan terminen startar.

Artikelbild

Tilde Nordqvist

Vad tycker dina föräldrar om att du ska flytta hemifrån redan i höst?

– De vill att jag ska göra det jag vill, så de hade egentligen inget alternativ, ler Tilde. Och det skulle bli för långt att pendla varje dag.

Att hon skulle välja ett estetiskt gymnasieprogram var självklart. Tilde beskriver sig själv som teaterapa och något av klassens clown. Hon är väldigt intresserad av film och gillar att stå både framför och bakom kameran.

– Jag har alltid varit kreativ och är bäst i de estetiska ämnena. Jag älskar att kolla på film och följer massor av tv-serier, ibland undrar jag själv hur jag hinner det…

Artikelbild

| Snart lämnar Tilde Nordqvist Skolgårda skola och slöjdsalen för gott.

Helst hade hon velat gå en utbildning med inriktning på film men det fanns inget tillräckligt nära så då fick det bli teater.

– Jag tittade på olika skolor och i Tranås kändes det bra, där kändes det som att alla var som en liten familj. På estetiska program tror jag också att det är lättare att acceptera varandra, på dem går ofta blandade folk som gillar att diskutera och det gillar jag.

Artikelbild

Det slutgiltiga beskedet om att hon kommer in på skolan har hon inte fått än. Men hon är inte särskilt orolig.

– Jag är ganska positiv och väldigt envis och försöker alltid hålla mig till min första plan. Och fungerar inte den så får jag acceptera det och tänka ut något annat.

Artikelbild

Så tycks Tilde se även på sina långt skridna framtidsplaner. Lyckas hon inte slå igenom i filmens och teaterns värld får hon hitta på något annat.

– Jag gillar att rita och måla och att hålla på med musik också. Och syslöjd.

Artikelbild

När det gäller framtiden i Sverige och världen tycker hon att människor bör respektera varandra.

– Vi måste få bort fördomar och sluta hata. Inget blir bättre av att man hatar.

Artikelbild

Tilde gillar också djur och natur och har tagit ställning genom att bli vegeterian.

– Det blev jag för snart ett år sedan och det tycker jag att fler ska bli, säger hon och berättar att även hennes familj äter mindre kött nu och att de även tänker på vilken sorts kött de äter.

Artikelbild

Trots att hon är både gluten- och laktosintolerant har hon inga problem med att hitta på vad hon ska äta.

– Det finns väldigt mycket att äta och det är mycket roligare att laga mat nu när jag är vegeterian. Det är mer kreativt.

Artikelbild

Även om hon i grunden är en positiv person så oroar hon sig för växthuseffekten och för att glaciärerna smälter.

– Vi måste minska utsläppen och ta bort allt som förstör vår planet. Alla måste ta mer ansvar för miljön.

Artikelbild

Tilde tycker att man borde få lära sig mer i skolan om vad som behöver göras.

– Det är ju under uppväxten man lär sig och blir medveten, säger hon. Även om vi pratar lite om miljö hemma har jag lärt mig det mesta själv.

Vad tror du att du gör om tio år?

– Hmm, Jag hoppas att jag håller på med något projekt och att jag antingen är med i någon film eller gör en egen film.

På sikt hoppas hon också att hon har pojkvän eller man.

– Men jag tror att det är bäst att han har något liknande jobb. Att ha barn är inte så schyst om man inte är hemma. Det är ju inte heller så lätt att filma om man är gravid, men då kanske jag vill adoptera ett barn. Det spelar ju ingen roll om barnet kommit genom mig eller någon annan. Det finns ju en massa barn som behöver en familj.

Nu väntar snart sommarlovet och en resa till Kroatien.

– Och så vill jag nog tatuera mig. Men inte förrän i slutet av sommaren eftersom man inte får sola och bada.

Dröm stort ska det stå. På kinesiska.

– Jag tycker att kinesiska är ett fint språk. Jag gillar japanska och koreanska också.

Vi lämnar slöjdsalen där klassen har förberett sitt bidrag till årets Skolgårdadag, som infaller ett par dagar före skolavslutningen.

– Det är tradition. Då klär alla ut sig och vårt tema är Sverige. Klasserna tävlar mot varandra i dragkamp och så är det fotbollsturnering. Det ska bli kul, säger Tilde.