-- Det är ju en omdiskuterad fråga, och kyrkan har ännu inte tagit ställning. Men min personliga uppfattning, efter att ha funderat mycket, är att det enda rimliga på sikt är att man inför någon sorts akt för kyrklig registrering av partnerskap, säger Lars Friedner till TT.
-- Vi har ju en kyrklig vigsel för de heterosexuella, och jag tycker att vi bör införa någon motsvarande ritual för de homosexuella. Jag hoppas att samhället ska låta den gälla som registrering av partnerskap.
Arbetet som generalsekreterare inom Svenska kyrkan kan jämföras med jobbet som vd för ett företag. Generalsekreteraren är chef för kyrkokansliet i Uppsala, med nästan 300 anställda. Från kansliet leds kyrkans arbete på nationell nivå.
Lars Friedner har varit tillförordnad generalsekreterare sedan hösten 2002. Då efterträdde han Leni Björklund, som utsågs till försvarsminister.
Friedner får en lön på 60 000 kronor i månaden. Dessutom får han ett årskort på SJ, för att kunna pendla till bostaden i Bankeryd utanför Jönköping.
För att hejda minskningen av medlemmar i Svenska kyrkan, vill Lars Friedner att församlingarna ska satsa på barn- och ungdomsarbete.
Han vill att kyrkokansliet ska stödja stiften så att i sin tur kan stödja församlingarna med den verksamheten.
Han tror också att det är viktigt att försöka upprätthålla kontakterna med de medlemmar som inte är aktiva.
-- Medlemskommunikation brukar man kalla det, säger Friedner.
När det gäller kvinnoprästmotståndarna, som fortfarande finns inom Svenska kyrkan, tror han att det är ett övergående problem.
-- Sedan mitten på 90-talet vigs inga nya präster som inte kan samverka med kvinnliga präster. Inga präster befordras till kyrkoherdetjänster eller andra chefsjobb som inte är beredda att samverka med kvinnliga präster.