Munskänkarna i Vadstena har haft fyra träffar under höstterminen där kursdeltagarna har fått utforska mer om vin och mat. Alla sammankomster har varit förlagda till restaurang Borgmestaren i Vadstena.
Claes Ahlströmer och Sven-Olof Carlberg har guidat medlemmarna genom entrérätter, fisk- och kötträtter samt desserter och många sorters vin. Varje tillfälle har börjat med en kortare teoretisk del med efterföljande mat- och vinprovning.
– Vi vill befrämja seden om god dryckeskultur inom mat och vin, säger Sven-Olof.
Björn Nedin var en av de närvarande under den avslutande kursen med tema dessertvin och desserter, han har varit medlem i Munskänkarna sedan 2018.
– Jag tycker det är spännande att prova viner från hela världen och i olika prisklasser. Det är både lärorikt och trevligt att träffa likasinnade. Framförallt är det kul att lära sig vilka viner som passar till olika maträtter.
Syftet med kursen är att ge ökad kunskap om hur smaksinnet fungerar, vilka smaker som finns och var, hur smaker i råvaror och maträtter påverkar och förändrar vinets upplevda smak. Men även hur tillagningsmetod och tillbehör påverkar kombinationen samt hur man med denna kunskap ska kunna förutse hur mötet mellan maträtt och ett givet vin ska te sig.
– Som en regel ska dessertvinet alltid vara sötare än själva desserten, berättar Claes. När jag och Sven-Olof sätter ihop maträtterna med vinsorterna väljer vi medvetet att ha med ett vin som inte riktigt passar till alla rätter. Vi vill ha reaktioner från gästerna att det inte passar ihop, då har vi lyckats.
Carina Karlsson har tidigare gått kurser hos Munskänkarna och hon är väldigt nöjd med just höstens kurs.
– Jag har fått kunskaper som jag inte hade tidigare, en ny värld har öppnats upp sig för mig. Och så är det trevligt att träffa nya vänner över en bit mat och vin.
Innan kvällen avrundas frågar kursledarna gästerna vad de tyckte om kombinationerna. Var det ett dessertvin som inte riktigt passade ihop med alla desserter? Ja, de flesta var eniga om att ett dessertvin inte gifte sig så bra som de andra dessertvinerna.
– Vad bra, då lyckades vi med det. Men det finns egentligen inget som är rätt eller fel när det gäller att kombinera mat och vin. Din uppfattning kan vara rätt för dig, men inte för mig, säger Claes.