Ladislaus Horatius fick stor uppmärksamhet när han 1993 drog i nödbromsen på X2000-tåget mellan Göteborg och Stockholm, vilket var en protest mot fartblindheten i det moderna samhället. Han föddes 1954 och namnet, Ladislaus Horatius, var en latiniserad form av det ungerska namnet László Horváth.

Han började sin bana som musiker. Instrumentet var piano och han jobbade under många år som repetitör på Kungliga Operan i Stockholm samt på operor och musikaler i hela landet. Ladislaus Horatius var även kompositör. Han var välkänd i Vadstena, där han bland annat var aktiv på Vadstena-Akademien.

Så småningom kom han in på filosofi och blev som skribent publicerad i många tidningar och tidskrifter. Samma år som hans tågprotest, "Operation sköldpadda", gav han ut boken "Offensiv Nostalgi", där han gav en fördjupad bild av sin inställning till livet. Han kritiserade samhället för att vara "omusikaliskt och disharmoniskt", samt fixerat vid snabbhet och bekvämlighet. Han fick stort genomslag, hade 1999 till och med en egen spalt i Expressen, "Fråga filosofen".

Artikelbild

| Den självlärde filosofen bodde i Vadstena.

Under många år var han bosatt utanför Vadstena. Han ordnade såväl filosofiska som musikaliska salonger i staden, framför allt under sommarhalvåret.