Klockan 14.00 på tisdag tillkännager juryn vem eller vilka som får ta emot det första Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Ceremonin sker på Astrid Lindgren-gården i Vimmerby.
Eftersom priset delas ut för första gången och tiden varit knapp har juryn i år fått förtroendet att själv nominera pristagare. I fortsättningen ska nomineringsinstanser över hela världen plocka fram lämpliga kandidater.
Juryns ordförande, barnboksförfattaren Janne Lundström, hänvisar till vad Astrid Lindgren sade 1978 när hon fick den tyska bokhandelns fredspris:
"Allt fredsarbete börjar i hemmet, i föräldrarnas uppfostran av sina barn".
-- I stadgarna för priset till Astrid Lindgrens minne sägs att pristagarens verk skall vara av "allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med". Följaktligen kommer priset att uppmärksamma andra små bidrag till världsfreden, säger han.
-- Vi har diskuterat många namn, säkert ett fyrtiotal, men det slutliga beslutet tas inte förrän vid vårt sammanträde i Vimmerby på tisdag, säger juryns talesman Larry Lempert, chef för internationella biblioteket i Stockholm.
Han vill förstås inte gå in på vilka namn eller organisationer som förekommit i diskussionerna men föreslår ett samtal med Svenska Barnboksinstitutets chef Sonja Svensson. Men inte heller hon vill komma med några tips om heta namn.
När Nobelpriset i litteratur tillkännages händer det att folk frågar sig: Vem är detta?
-- Så kommer det inte att bli nu. Barnboksvärlden kommer inte att fråga sig vem det är som fått priset.
Eftersom det är första gången det delas ut så tror jag det blir ett verkligt toppnamn, säger Sonja Svensson, som gärna hade sett att Astrid Lindgren fått Nobelpriset.
-- Det skulle i så fall ha skett för minst 20 år sedan då hon fortfarande var fullt produktiv.
Problemet har väl varit att det saknats barnlitterär kompetens i Akademien, säger hon.
Den förste mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne får det ur prinsessan Victorias hand vid en ceremoni på Skansen i Stockholm den 4 juni.
Priset har instiftats av regeringen och administreras av Statens kulturråd. Juryn omfattar tolv personer; litteraturforskare, författare, illustratörer, bibliotekarier och recensenter. En medlem utses av Astrid Lindgrens familj.
Ett är säkert, Nalle Puhs och Tintins skapare är diskvalificerade -- bara levande personer kan få priset.
Större litteraturpris i Sverige:
Nobelpriset: Tio miljoner kronor (2002).
Utdelare: Nobelstiftelsen.
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne: Fem miljoner kronor.
Utdelare: Staten/Kulturrådet.
Nordiska Rådets Litteraturpris: 350 000 danska kronor.
Utdelare: Nordiska rådet.
De Nios Stora Pris: 200 000 kronor.
Utdelare: Samfundet De Nio.
Tomas Tranströmerpriset: 100 000 kronor.
Utdelare: Västerås stad.
Borås Tidnings debutantpris: 100 000 kronor.
Utdelare: Borås Tidning.