20 kunder hos Attendo: "Vi tänker inte vara tysta längre"

Många av oss åt ensamma, isolerade i våra hem, dag ut och dag in. Det var som att livet tynade bort, och vi kände oss osynliga. Men så kom Attendo – och med dem förändrades allt, skriver 20 kunder hos Attendo.

De hjälper oss att bryta den sociala isoleringen, och det är ovärderligt. Vi vet vad vi hade – och vi vet vad vi har nu. Och vi vet vad vi riskerar att förlora, skriver Attendos kunder i Linköping.

De hjälper oss att bryta den sociala isoleringen, och det är ovärderligt. Vi vet vad vi hade – och vi vet vad vi har nu. Och vi vet vad vi riskerar att förlora, skriver Attendos kunder i Linköping.

Foto: Mostphotos/Victor Bomgren

Insändare2025-04-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ingen kommer ut och träffar oss äldre som får hjälp av Attendo hemtjänst, så får vi försöka göra våra röster hörda på annat sätt. Den här insändaren är vår gemensamma röst – från flera av oss äldre som i dag får stöd av Attendo och som nu känner stor oro och besvikelse över beslut som fattas utan att vi får vara delaktiga eller ens tillfrågade.

Flera i vår grupp har erfarenhet av hemtjänst i kommunens egen regi, och vi är eniga: vi blev inte sedda. Vi var bara ”brukare” – någon som fanns med i ett schema, inte en människa med tankar, känslor och behov. Det fanns ingen plats för gemenskap, inga alternativ till den kalla matlådan som räcktes över en låst dörr. Många av oss åt ensamma, isolerade i våra hem, dag ut och dag in. Det var som att livet tynade bort, och vi kände oss osynliga.

Men så kom Attendo – och med dem förändrades allt.

De tände lamporna, öppnade dörrarna och välkomnade livet tillbaka. Här får vi komma till en träffpunkt där det bubblar av skratt, värme och mänsklig närvaro. Vi får välja mellan två olika rätter varje dag, sitta ner tillsammans och dela måltiden med andra – som människor, inte som poster i en vårdjournal. Aktiviteterna är skapade tillsammans med oss, efter vad vi tycker är roligt och meningsfullt. Vi är med och påverkar.

”Jag har inte blivit sedd på 19 år – men nu blir jag äntligen det.” Den meningen kom från en av oss, och många av oss instämmer. Här är vi en familj – vi äldre tillsammans med personalen. Här stannar någon upp för att prata, se oss i ögonen, höra hur vi mår. Det är just det som Attendo gör – ser oss som människor.

De hjälper oss att bryta den sociala isoleringen, och det är ovärderligt. Vi vet vad vi hade – och vi vet vad vi har nu. Och vi vet vad vi riskerar att förlora.

Vi är flera som säger att om vi inte får behålla Attendo som utförare så kommer vi inte längre att vilja komma ner till träffpunkten. Då får vi laga vår mat själva igen – de som fortfarande orkar och kan. Det vore en enorm förlust, inte bara för oss, utan för hela samhället. För här finns något som fungerar. Något som gör skillnad.

Alla vi möter inom Attendos hemtjänst – från vårdpersonal till chefer – möter oss med respekt, glädje och engagemang. Kontinuiteten är god, vi känner igen dem som kommer hem till oss, och vi känner oss trygga. De har blivit våra vänner.

Att ta ifrån oss detta utan att ens komma ut och prata med oss, utan att lyssna på vad vi tycker – det är ovärdigt. Det är ett beslut som varken är förankrat i vår verklighet eller i våra behov.

Därför säger vi:

Vi trivs med Attendo. Vi vill ha kvar Attendo. Det är så här vi vill leva våra äldre dagar.

Visa att ni bryr er – lyssna på oss. Besök oss. Prata med oss. Och låt oss få behålla den hemtjänst som gör våra liv värda att leva.

Vi är många som står bakom dessa ord. Vi är många som inte tänker vara tysta längre.

Inga-Britt, 85 år, Rune, 90 år, Birgit, 92 år, Berit, 87 år, Doris, 88 år, Kurt, 88 år, Inga, 84 år, Iris, 81 år, Stig, 68 år, Inge, 45 år, Henko, 88 år, Maud, 78 år, Anita, 85 år, Gunvor, 85 år, Lennart, 88 år, Astrid, 85 år, Alice, 89 år, Margareta, 85 år, Ulla-Britt, 92 år och Barbro, 83 år