Äldre kan känna sig trygga i värmen

I Corren den 6/7 siade några representanter från Miljöpartiet om en varm och farlig framtid. Tack och lov så stämmer det inte med verkligheten.

Om SD får inflytande kommer skattepengar inte användas till meningslösa plakatpolitiska projekt som plastpåseskatt, skriver debattören.

Om SD får inflytande kommer skattepengar inte användas till meningslösa plakatpolitiska projekt som plastpåseskatt, skriver debattören.

Foto: Karin Wesslén/TT

Insändare2022-07-30 11:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Äldre ska kunna känna sig trygga i värmen.

Den globala medeltemperaturen har varit tämligen konstant de senaste 40 åren sedan satellitmätningarna inleddes. Senaste månadsrapporten visar att den ligger 0,06 grader över medelvärdet. Den sjönk en tiondels grad i juni månad även fast någon kanske tror att den steg i samband med värmeböljan här i Sverige sista veckan i juni. Det var ett lokalt väderläge och inget annat. 

Dessa värden kan utläsas i diagram hos UAH, University of Huntsville Alabama, som uppdateras månadsvis med underlag från NASA och NOAA, de två tunga myndigheterna inom den atmosfäriska sektorn.

Väder är sådant vi märker och ser på TV. Klimat är statistik över en period på minst 30 och helst 100 år. Den positiva temperaturökningen de senaste 100 åren har inneburit att Gävle fått det klimat som Stockholm hade för 100 år sedan. Det känns inte så dramatiskt och brådskande utan medger en anpassning som kan ledas av teknikutveckling och innovation och inte av klåfingriga politiker.

För 150 år sedan, när lilla istiden tog slut, var temperaturen ca 1 grad kallare på vår planet. Torkan, kylan och därtill kopplad svält var omfattande. En stor del av befolkningen valde att emigrera till USA eftersom dödstalen var så stora. När nu vår planet har återhämtat sig efter denna svåra nedkylning så har tillvaron blivit mycket bättre. Livsbetingelserna på vår planet har aldrig varit bättre än i dag. Visserligen har det varit varmare på jorden vid ett antal tidigare perioder, men teknikutvecklingen tillsammans med en lämplig temperatur gynnar livet på jorden. Fortfarande är det kylan som är ett stort problem på jorden. Det dör varje år ca 5 miljoner människor på grund av kyla, men enbart ca 300 000 på grund av värme.

Tack och lov så inser allt fler att kejsaren är naken. Det betyder i detta fall att det råder ingen akut klimatkris utan enbart ständiga klimatförändringar.

Om Sverigedemokraterna får inflytande över politiken efter valet så kommer skattebetalarnas pengar att användas med försiktighet och inte till några fullständigt meningslösa plakatpolitiska projekt som plastpåseskatt och andra åtgärder som bara belastar hushållen och har skadlig inverkan på miljön. Komforten på äldreboenden skall givetvis prioriteras vad gäller inomhustemperatur såväl som bekvämlighet och trivselskapande åtgärder